Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO/Danas u Donjoj Smršnici klanjana dženaza Salih ef. Traki

Danas je na mezarju Donja Smršnica klanjana dženaza Salih ef. Traki. Dženazu namaz, kojoj je prisustvao veliki broj ljudi, predvodio je naibu-reis Ismet ef. Spahić. Osim velikog broja poštovaoca lika i djela Salih ef. danas su u Donjoj Smršnici bili prisutne i neke poznate i javne ličnosti, a između ostalih član predsjedništva BiH Haris Silajdžić, Fehim Nametak, Hilmo Neimarlija, načelnik Visokog Munib Alibegović, itd. Mnogi od prisutnih su bili i učenici Salih ef. dok je on kao profesor radio u medresi “Osman ef. Redžović”, a svi do jednog ističu kako ih je on za svog života mnogo zadužio, a jedan od njih je rekao: “Otišao je posljednji veliki alim u BiH”. 

Ismet ef. Spahić je nakon klanjane dženaze istakao kako niko od nas još uvijek nije svjestan koliko velika ličnost je bio Salih ef. Trako, te dodao: “On je bio jedan od posljednjih Mladih muslimana koji su robijali zbog svojih uvjerenja, ali su nakon svega izašli još jači. Cijeli svoj život je posvetio vjeri i nauci. Stručnjaci tek trebaju da se posvete djelima Salih ef. i da pokušaju da ih skupe.”

Midhat ef. Čakalović, glavni imam medžlisa Gračanica prisutnima je prenio riječi supruge Salih ef. koja je na ispraćaju Salih ef. rekla: “Kunem vam se da ga nikada u toku naših 50 godina braka nisam čula da je ikada pričao o nekome nešto loše, niti je dao da se u njegovom prisustvu nešto loše priča o drugima.”

Proudly powered by WordPress