Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Privreda ZDK u 2010

altPredsjednik Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona Šefkija Botnjić izjavio je danas kako je u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine industrijska proizvodnja u ZDK-u porasla je za 0,1 posto.

„Još uvijek smo u recesiji, ali privredne aktivnosti postoje i grane kao što su proizvodnja tekstila, namještaja, baznih metala i energije, bilježe znatan rast. Sve ostale grane su na prošlogodišnjem nivou ili bilježe pad rasta. Ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene u prvom polugodištu povećan je za 36 posto, izvoz za 48 posto, a pokrivenost uvoza izvozom iznosi 101 posto. U ukupnom izvozu Federacije BiH, Zeničko-dobojski kanton učestvuje sa 24 posto, a u BiH sa oko 16 posto i lider je u izvozu Federacije BiH“, izjavio je Botonjić. 

Ukupan broj zaposlenih osoba u ZDK u periodu od januara do juna ove godine za 1,7 posto manji je u odnosu na mjesečni prosjek u 2009. godini, dok je broj nezaposlenih osoba veći za 4,9 posto ili za 3.056 osoba koja traže zaposlenje. 

U ZDK-u je ukupno 65.775 nezaposlenih osoba, dok zaposlenje ima 69.687 osoba. Prosječna plaća je 668,99 KM, što je za 1,0 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.

Na konstituirajućoj sjednici Skupštine Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona za predsjednika ove skupštine izabran je Hajrudin Skender, a za njegovog zamjenika Sakib Jusić. Funkciju predsjednika Privredne komore ZDK u narednom četvorogodišnjem mandatnom periodu obavljat će dosadašnji predsjednik Šefkija Botonjić.

„Na sjednici su verificirani mandati svih 35 izabranih članova Skupštine komore, na izborima održanim prošlog mjeseca, izabran je Upravni odbor komore koji broji devet članova, zatim Nadzorni odbor od pet članova, a predloženo je pet predstavnika ove komore u Skupštinu Privredne komore FBiH”, kazao je Hamzalija Mandžukić, sekretar Privredne komore ZDK.Fena

Proudly powered by WordPress