Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

GLOBAL: Šta se krije iza prijema novih kandidata u OŠ”Safvet-beg Bašagić” u Visokom

altOsnovna škola „Safvet- Beg Bašagić“ u Visokom ne razlikuje se previše od većine sličnih obrazovnih institucija u BiH: đaci prvaci sriču svoja prva slova, prosvjetni radnici se žale na nepodnošljivo mala primanja, a direktorica Mulija Valjevac- Hadžić raspisuje konkurse kojima zadovoljava formu i prima nove uposlenike mimo zakona i preporuka resornog ministarstva. Na konkurs za prijem novih radnika, od 16 mjesta, za njih samo četiri provedena je regularna procedura u skladu sa zakonskom i regulativom i Modelom kriterija, koji je Ministarstvo prosvjete ZDK donijelo s ciljem sprečavanja raznoraznih malverzacija kada je izbor u pitanju. Istom onom koji je do u detalje definirao mnogo toga, pa i prednost pri zapošljavanju (pripadnost oružanim snagama) i samom bodovanju (stručna sprema: VSS  4 boda, radni staž- dužinu trajanja nezaposlenosti: 0,10 bodova po mjesecu, intervju: 1,5 bod…).

Ipak, prema riječima nekolicine oštećenih kandidata na konkursu, koji su nas dočekali na benziskoj pupmi, na ulazu u Visoko, školska rang- lista do koje su došli pokazuje drugačije kriterije kada je njihova osnovna škola u pitanju.

Na njoj se jasno vidi da su prednost pri zapošljavanju imali oni sa stranačko- rodbinskim vezama, pa se dešavalo da devetnaestorangirani kandidati budu primljeni u radni odnos, a oni prvoplasirani nisu čak ni pozvani na intervju!? Među mnogobrojnim „divlje“ primljenim nastavnicima, koji su dobili prednost u odnosu na sve ostale i pored katastrofalno malo dobijenih bodova, izdvaja se Ilma Tatar- Iširlija, tetična Mirzete Džonlagić, ministrice poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Zeničko- dobojskog kantona, te potpredsjednice Općinskog savjeta Stranke za BiH. Upravo zahvaljući Mirzeti Džonlagić, miljenici i prvoj saradnici federlnog ministra Vahida Heće u Općinskoj organizaciji SBiH, Tatar- Iširlija je primljena u radni odnos na neodređeno vrijeme, iako je sa 11,5 bodova bila tek trinaestorangirana na konkursu za nastavnika razredne nastave.

Kako je „tetka ministrica“ sa stranačkom kolegicom Mulijom Valjevac- Hadžić „stvar završila“ još 6. maja ove godine, na obilježavanju Dana škole, članovima komisije za bodovanje, s izuzetkom Esme Rašidović, koja nije ni pozvana da učestvuje u radu ovog organa iz bojazni da bi mogla postavljati suvišna pitanja, nije preostalo ništa drugo nego da ovo aminuje, iako je sve od početka bilo nezakonito.

Do koje mjere se išlo u namjeri da se Tatar- Iširliji osigura radno mjesto govori i podatak da je ona i nakon obavljenog intervjua s maksimalnih 1,5 poena bila slabije rangirana (12,65) od Alise Karić (16,70) i Ilmihane Starčević (14,90), ali je svejedno dobila prednost u odnosu na njih dvije.

Ni sama direktorica nije propustila priliku „udomiti“ svoju rodicu, pa je devetnaestorangiranaela Hadžić sa 6,60 bodova pozvana na intervju, gdje je, naravno, dobila maksimalnih 1,5 poena. Pod budnim okom direktorice u radni odnos je primljena i trinaestorangirana Enisa Ajdin, prva rodica Mevlide Ajdin, članice Školskog odbora i Komisije za bodovanje, te Dženeta Šahinović koja se na rang listi nalazila tek na 22. mjestu, ali je zbog oca, uposlenika Općine Visoko, dobila priliku da radi na mjestu nastavnika engleskog jezika.

Komisija za bodovanje i direktorica Mulija Valjevac- Hadžić prilikom odabira podobnog kadra nisu se previše obazirali ni na upozorenje Ministarstva obrazovanja, nauke kulture i sporta ZDK, koje je 18. augusta 2010. godine uputilo dopis svim osnovnim i srednjim školama, u kojem ih podsjeća i upozorava da su „dužne dosljedno primjenjivati kriterije o načinu bodovanja kandidata prilikom zasnivanja radnog odnosa nastavnika, stručnih saradnika i odgajatelja“.

Umjesto toga, opredijelili su se za svoje kandidate, računajući na podršku politike, prije svih Silajdžićeve Stranke za BiH. Jedini problem za njih, naravno, jest što se sve ovo nije moglo sakriti zbog veličine prevare.

Reakcija direktorice: SVE JE PO ZAKONU

Reakcija direktorice OŠ „Safvet- beg Bašagić“ na optužbe oštećenih kandidata na konkursu bila je izuzetno kratka: „Sve je provedeno u skladu sa zakonom. Uostalom, kandidati još uvijek nisu obaviješteni. Ima žalbeni rok i neka svako radi svoj posao“, poručila je Valjavac-Hadžić.

Nikad kraja malverzacijama: PROLAZNOST ZBOG REFERENCI

Kako bi osigurala što bolje reference, direktorica OŠ „Safvet- beg Bašagić“ Mulija Valjevac-Hadžić kod postopjećeg nastavnog kadra tokom posljednje godine posebno je insistirala na „stvaranju uvjeta za odličnu prolaznost“, pa čak i kada je nivo znanja učenika ispod prosjeka. Tako je zabilježeno da je čak 56,70 posto učenika tokom posljednje godine razred završilo odličnim uspjehom.

Slučaj gimnazije u Visokom: INSPEKCIJA NA VRATIMA

Ništa bolja situacija kada je obrazovanje u Visokom u pitanju nije ni u susjednoj gimnaziji, gdje su oštećeni kandidati slučaj namještanja radnih mjesta prijavili nadležnoj inspekciji. Prema izjavama sagovornika Globala u Visokom, inspekcija je već sredinom ove sedmice posjetila ovu srednjoškolsku instituciju.

(Autor teksta Nermin Mahmutović, Global, broj 82, str. 16)

Proudly powered by WordPress