Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Naučni skup u povodu „Međunarodne godine biodiverziteta“

altRezolucijom 61/203, Generalna skupština UN, proglasila je 2010. godinu Međunarodnom godinom biodiverziteta i apelovala je na sve zemlje članice da značajno smanje stepen narušavanja biodiverziteta. Očuvanje biodiverziteta podrazumijeva očuvanje sveukupne raznovrsnosti organizama i njihovih bioloških ciklusa. Gubitak biološke raznolikosti i njenih komponenti globalno je pitanje. Ono je neraskidivo povezano sa gubitkom ekosistema, kapaciteta produktivnosti prirode i regulacionih procesa koji su nezamenjivi za održivo korištenje resursa a, konačno, i za sam ljudski opstanak.

Proglašenje Međunarodne godine biodiverziteta, upriličeno je još 11. januara 2010. godine svečanom manifestacijom u Berlinu, a zatim, pod sloganom “Biodiversity is life. Biodiversity is our life.” tokom cijele 2010. godine – širom Svijeta održavat će se brojne manifestacije (konferencije, kongresi, izložbe) koje će imati za cilj da podstaknu sve ljude i organizacije da preduzimaju sve što je u njihovoj moći da se sačuva raznolikost živog svijeta, odnosno biodiverzitet. S tim u vezi, Odjeljenje prirodnih i matematičkih nauka Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine organizuje  studenog/novembra ove godine Drugi naučni kolokvijum na temu “Biološka raznolikost – teorijski i praktični aspekti ”. U prilogu Vam stoga dostavljam poziv za pomenuti Naučni skup, i molim, da ukoliko ste zainteresirani da uzmete učešća u istom, kontaktirate na e-mail sabanovic.e@bih.net.ba kako biste mogli preuzeti obrazac Prijave.

 

Srdačno,

Elvedin Šabanović dipl.ing.

 

AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

ACADEMY OF SCIENCES AND ARTS OF BOSNIA AND HERZEGOVINA

AKAДЕМИJА НАУКА И УМЈЕТНОСТИ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

Odjeljenje prirodnih i matematičkih nauka

 

Predmet: Naučni skup u povodu „Međunarodne godine biodiverziteta“.

 

2010. godina proglašena je međunarodnom godinom biodiverziteta (International Year of Biodiversity).  Tim povodom Odjeljenje prirodnih i matematičkih nauka ANUBIH organizuje  studenog/novembra ove godine Drugi naučni kolokvijum

 

Biološka raznolikost – teorijski i praktični aspekti .

 

Kolokvijum čine pozvani plenarni referati i prijavljeni prilozi u obliku  usmenih izlaganja ili postera  (detaljne propozicije za priloge biće objavljene u okviru daljnjih obavještenja učesnicima).

 

Prilozi za Kolokvijum će se grupisati pod sljedećim tematskim oblastima.

 

 

  1. Opća pitanja upoznavanja i  proučavanja biodiverziteta
  2. Biološka raznolikost u Bosni i Hercegovini
  3. Zaštita živih oblika i žive prirode

 

 

Učesnici  će pravovremeno dobiti ostale podatke o stručnoj i tehničkoj organizaciji Kolokvijuma.

 

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine,

Odjeljenje prirodnih i matematičkih nauka,

Organizacioni komitet Kolokvijuma o biodiverzitetu


Prvi naučni skup pod istim naslovom upriličen je u Sarajevu 27-28. 12. 1995. u zajedničkoj  organizaciji  Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva prostornog uređenja, resursa i zaštite okolice R BiH.

 

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress