Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Uz Dan Općine Visoko: Za saobraćaj otvoren most Podvanj

altPuštanjem u promet saobraćaja na mostu i priključnoj petlji Podvanj u Visokom je danas počelo trodnevno obilježavanje 29.augusta, Dana općine Visoko.

Kako je prisutnim saradnicima, općinskim vijećnicima  i građanima naglasio načelnik općine Visoko Munib Alibegović, konačni radovi na ovoj dionici nisu završeni, ostala je još pješačka staza i rasvjeta te  tehnički prijem, ipak se odlučilo na puštanje u promet ove dionice.

„Odlučili smo se da barem pustimo saobraćaj kroz naplatne kućice i time povećamo bezbjednost učesnika u saobraćaju. Ovdje prije svega mislim na dio koji je bio prijelaz sa lokalnog puta za Gračanicu i priključka za autoput koji je bio vrlo loše urađen.“ – rekao je Alibegović ističući da će zvanično otvorenje biti održano za nekoliko mjeseci kada se završe svi preostali radovi.

altAlibegović je iskoristio priliku i prisutnim predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti i nekolicini građana, obrazložio koncept saobraćajnog rješenja na mostu Podvanj i prilaznim dionicama. Za ovaj je projekat, izgradnju mosta preko rijeke Bosne, koji bi trebao rasteretiti gust saobraćaj u području Dubočac, povezujući industrijske i privredne zone  i olakšavajući prilaz autocest, i uloženo je oko 2,6 miliona KM. Pored toga Općina i Vlada ZDK obezbijedile su oko 60 000 KM sredstava za završetak pješačke staze koja bi  prije svih, brojnim učesnicima u saobraćaju, a posebno učenicima – pješacima, olakšala prilaz gradu i kretanje ovim pravcem. Općina Visoko će finansirati i rasvjetu na mostu i pristupnim saobraćajnicama.

Načelnik Alibegović simbolično je pustio saobraćaj kroz visočke naplatne kućice i preko mosta Podvanj.

alt{jcomments off}Iako su se mnogi protivili izgradnji mosta tvrdeći da postoje mnogi važniji  putni pravci koji zahtijevaju nova rješenja i rekonstrukcije, činjenica je da će most rasteretiti gusti saobraćaj na regionalnom putu Visoko – Kakanj, pješacima omogućiti sigurno kretanje, smanjiti broj vozila, posebno kamiona koji će kretanjem preko ovog mosta i preko naplatnih kućica imati novi i lakši  pristup autocesti.

Proudly powered by WordPress