Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Danas ispunjenje uslova za ukidanje viza

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas bi u Sarajevu trebalo da produži mandat Miju Krešiću na mjestu vršioca dužnosti direktora Antikorupcione agencije, čime bi i formalno bili ispunjeni uslovi za liberalizaciju viznog režima građanima BiH. Delegati bi trebalo da potvrde i odluku o upućivanju pripadnika Oružanih snaga BiH u misiju ISAF u Avganistanu, što je ranije učinio i Predstavnički dom.

Na predloženom dnevnom redu je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama, koji je u parlamentarnu proceduru uputio SDA, te Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o upravnim sporovima BiH.

Prijedlogom zakona o dopunama Zakona o službi u OS BiH predloženo je da se u ovaj zakon ugradi odredba prema kojoj bi pripadnicima OS koji su najmanje dvije godine bili pripadnici VRS, Armije BiH ili HVO-a, a kojima zbog važećeg zakona ne može biti produžena profesionalna vojna služba, bilo omogućeno prijevremeno penzionisanje.

Na samom kraju dnevnog reda nalaze se Imenovanje člana Upravnog odbora Javnog RTV servisa BiH iz hrvatskog naroda, te Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine.

Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi da iduće sedmice da mišljenje o zakonu o popisu stanovništva, tako da bi konačna odluka o ovom zakonskom prijedlogu u Domu naroda mogla biti prolongirana do daljnjeg.

Predsjedavajuća Doma naroda Dušanka Majkić kazala je danas za Fenu da postoji nekoliko mogućnosti kako da se završi  priča o   temi popisa.

„Sjednicu moramo otpočeti zato što je vezana za elemente liberalizacije viznog režima, to moramo završiti, a Prijedlog zakona o popisu stanovništva je posljednja tačka dnevnog reda. Sjednica u tom momentu mora biti prekinuta do 7. septembra kada se izjašnjava Narodna skupština RS-a o tom zakonu, naročito o članu 48“, kazala je Majkić.

Dodala je da postoji nekoliko varijanti kako se ovo može završiti.

„Jedna varijanta je da se održi još jedna sjednica Doma nakon sjednice Narodne skupštine i njenog stava o zakonu, i da zakon bude oboren. Druga varijanta je da se ne održi sjednica Doma naroda nego da se sačeka konstituiranje novog Doma i da se tad pokuša naći neko rješenje kojim bi se prevazišli ovi problemi, da se član 48 ili izbriše ili na drugačiji način preimenuje da bi se popis ipak proveo. Šta će od toga biti, koja varijanta će biti, to zavisi od toga kako će se odrediti Kolegij i sam Dom“, kazala je Majkić.

Mislim, dodala je, da bi bila najbolja ova druga varijanta jer u tom slučaju ne bi se morala čekati nova procedura koja bi išla preko Predstavničkog doma do Doma naroda, nego bi Dom naroda mogao da usaglasi te stvari i poslije samo da se obavi usaglašavanje s onim što je usvojio Predstavnički dom.

Na pitanje da li, ukoliko sutra bude prekinuta sjednica, ona mora biti nastavljena i okončana u ovom sazivu, Majkić je odgovorila da može i ne mora.

„Bilo je tačaka koje su i nas sačekale od prethodnog saziva“, kazala je Majkić.  

Prijedlog zakona o popisu stanovništva bio je razlog za neodržavanje sjednice Doma naroda državnog parlamenta krajem jula. Troje delegata iz srpskog naroda, članova SNSD-a, odlučili su da ne prisustvuju sjednici i tako onemoguće kvorum zbog bojazni da će druga dva delegata iz srpskog naroda prihvatiti za njih spornu odredbu zakona.

Radi se o odredbi kojom je definirano da će primjena podataka o etničkoj strukturi stanovništva prema popisu stanovništva iz 1991. važiti i nakon okončanja ovog popisa za formiranje vlasti na svim nivoima u BiH sve do potpunog provođenja Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

(Fena/Srna) alt

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress