Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

I u Visokom obilježen Dan šehida

altI u Visokom je danas obilježen  drugi dan Ramazanskog bajrama – Dan šehida. Obilježavanje su priredili  Organizacija porodica šehida i poginulih boraca “Visoko 92” Visoko, Medžlisi IZ Visoko i Gračanica te Općina Visoko.

Centralni skup održan je u 8.30 sati na Spomen obilježju šehidima i poginulim borcima u ulici Branilaca učenjem ašera  koje je proučio Amar Džerizović i obraćanjem predsjednice Upravnog odbora Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Visoko 92, Amre Babić.

alt„Danas se sjećamo, odajemo počast, učimo fatihe i obilazimo mezarja najhrabrijih sinova BiH, onih čija mladost ostade pokošena po  bosanskim poljima i brdima. Svake godine na ovom mjestu mi se sjetimo užasa čiji smo svjedoci i sami bili. Sjetimo se sa ove distance nevjerovatnih priča o čudu bosanskog otpora, ali i priča o varvarizmu, okrutnosti, zločinu inih neprijatelja Bosne i Bošnjaka, zajedništva i suživota na ovim prostorima. Šehidi su bili ti koji su Bosnu sačuvali u ratu. Naš zadatak je Bosnu graditi i sačuvati u miru. Neka nam šehidi u tome budu svijetli uzor, a njihov put, put kojim ćemo ići. Put pravednika,a ne put silnika i zločinaca. Neka nam dragi bog da znanja, sposobnosti i mudrosti da u tome ustrajemo“ – ovim se riječima prisutnima obratila Amra Babić.

altPrisutnima se obratio i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Visoko Nijaz Šahinović ističući da Spomen obilježje šehidima i sva ostala spomen obilježja koja su otkrivena i koja treba da se otkriju, moraju služiti za podsjećanje i odavanje počasti šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata koji su svoje živote dali za odbranu i slobodu države BiH.

altDelegacije i brojni građani općine Visoko posjetili su šehidsko mezarje u Gradskim grobljima, a  onda su se prema već utvrđenom planu uputili po grupama u obilaske šehidskih mezarja na području općine Visoko.

Danas su otkrivene i spomen česme šehidima na lokalitetu Smršnice, Podvinaca, Gračanice i Stuparića.

U 19.00 sati će biti održana Svečana akademija kada će biti dodjeljene nagrade učesnicima Konkursa u literarnim radovima s više tema vezanih za obilježavanje Dana šehida.

Proudly powered by WordPress