Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nove dobre vijesti iz KTK Visoko: Obnovljen ugovor KTK sa italijanskom firmom Dajneze

altV.d direktora  KTK Asmir Hodžić ispunjava obećanja koja je dao prihvatajući funkciju prvog čovjeka ovog kombinata preuzetu tokom prošle godine. Najnovija pozitivna vijest koja stiže iz kožare, jesu nove narudžbe za isporuku proizvoda firmi Dajneze u Italiji.

„Ova je firma bila veoma značajna u našim prihodima odnosno fabrike Konfekcije gdje su  na obostrano zadovoljstvo  dobro i kvalitetno radili tu opremu, radi se o motorističkim jaknama i odijela za motoriste. Jedna probna količina je urađena od 150 komada motorističkih jakni, a  u subotu bi trebale biti isporučene. Nadamo se  da ćemo potpisati stvarni ugovor o daljoj poslovnoj saradnji  s većim količinama i na godišnjoj razini“ – vidno zadovoljan ovakvim razvojem situacije izjavio je za www.visoko.co.ba v.d. direktora Asmir Hodžić.

On je istaknuo i da  obje fabrike obuće u okviru KTK rade punim kapacitetom, te da je potrebno još radne snage da bi se moglo odgovoriti na sve zahtjeve koje sada imaju.

„Ono što me sada zabrinjava jesu pojedinci, neću reći radnici, koji  nemaju discipline u radu tako da kasnimo sa isporukom“ – ističe Hodžić i naglašava potrebu da se ozbiljno prihvate obaveze svih kako bi KTK zaživio i  svojim radnicima obezbjedio zadovoljavanje svih radničkih prava.

Hodžić ističe i izvjesnu mogućnost da KTK radi 99% za izvoz što bi obezbijedilo i značajna sredstva kako za državu tako i za Općinu Visoko.

„Želim iskoristiti ovu priliku da sve instance vlasti pozovem da privredu stave na prvo mjesto jer bez toga nema života ovdje. Zakonski propisi  koji su sada na snazi su sada mogu reći i „kriminalni“ i onemogućavaju da privredna društva  bez razlike u čijem su vlasništvu, posluju i na domaćem i ino tržištu “ – istako je Hodžić. Upitan je li ovo poruka pred Opće izbore Hodžić ističe da ne želi ništa politizirati, već da nastupa kao rukovodilac preduzeća koje ima šansu da obnovi svoje radne kapacitete i da napreduje.

„Mislim da se izborima ništa neće promijeniti. Promjene možemo očekivati onda kada se svijest ljudi iz bilo koje političke stranke promijeni. Ja moram istaći da KTK veliku zahvalnost duguje federalnom ministru energetike, rudarstva i industrije  Vahidu Heći koji je puno pomogao posebno kada su u pitanju posljednja sredstva namjenjena rješavanju sudbine penzionera. Posebno sam sretan i zadovoljan danas kada  ćemo ugostiti naše penzionere, njih 239 koji su stekli uslove za penziju sa 30.06. ove godine, a  mi već radimo i na rješavanju  uvezivanja radnog staža za sve radnike sa 31.12.2010.g.Tu ću biti uporan i mislim da ćemo prve rezultate imati  za par mjeseci.“

KTK ima dosta sredstava  i ništa se nije poduzimalo da se ta sredstva naplate. Nečiji cilj je bio obezvrjeđivanje vrijednosti i prodaja za sitne pare, ali mi to nećemo dozvoliti – ističe Hodžić i  naglašava da je od Vlade FbiH odnosno od Suda u Zenici traženo da vrate sve nekretnine u aktivni bilans KTK, pa i ako ništa ne bude, mi ćemo pokrenuti tužbu za nadoknadu štete i ta sredstva će biti operativna. Time će se moći izmiriti sve obaveze zaposlenih, jer je to svakako njihova imovina.

„Za izgradnju i postojanje KTK su zaslužni isključivo njegovi zaposlenici, to je njihova imovina, nema veze što je ona 67% državna, a  ja dok sam tamo na čelu ona se neće više obezvrjeđivati već će se vratiti  ono što joj pripada“ – poručuje v.d direktora KTK Asmir Hodžić.

Proudly powered by WordPress