Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Analiza izbora u Visokom: SDA – SDP 2:2, pojedinačni pobjednici Željko Komšić, Halid Genjac, Amra Babić i Senad Karavdić

altNakon uopštene analize izbora u kojoj smo se bazirali na visočke interese u odnosu na položaj visočkih kandidata u Državnom Parlementu, Federalnom Parlamentu i Kantonalnoj Skupštini, gdje u pravilu gubimo zbog toga što su drugi pametniji od nas prilikom glasanja, možemo se vratiti na lokalni nivo i sagledati učinak stranaka i pojedinaca. Podsjećamo, glasali smo za četiri nivoa vlasti: Predsjedništvo, Predstavnički dom državnog parlementa, Predstavnički dom parlamenta Federacije BiH i Skupštinu ZDK. Ukupnim zbirom glasova vidljivo je da su SDP i SDA odigrali miroljubivo 2:2, što možda nagovještava onu “crveno-zelenu” koaliciju koja se spominjala prije izbora. SDP je pobijedio na nivou za Predsjedništvo i Federalni Parlament, a SDA na Kantonalnom i nivou za Predstavnički dom državnog parlamenta. U brojevima to izgleda ovako:

1. SDP – Predsjedništvo – 7.075 glasova

2. SDA – Predstavnički dom državnog parlamenta – 4.667 glasova

3. SDP – Federalni Parlament – 4.841 glasova

4. SDA – Skupština ZDK – 4.795 glasova

Pojedinčani pobjednici:

1. SDP – Željko Komšić – 7.075 glasova

2. SDA – Halid Genjac – 1.923 glasa

3. SDA – Babić Amra – 3.516

4. SDA – Senad Karavdić – 2.161

U ovoj izbornoj utakmici vidimo da su najviše glasova odnijele dvije političke opcije, Visočani najviše vjeruju SDP-u i SDA. Kada su pojedinci na listama u pitanju tu su opet samo kandidati ove dvije stranke i tu je 3:1 za SDA kandidate.

Šta je porazno u cijeloj ovoj priči, a što je moglo visočke kandidate možda i ubaciti u neki nivo vlasti bez strahovanja od glasova iz drugih gradova? To je nevjerovatan i poražavajući broj nevažećih listića u ukupnom zbiru od 4.665, što ukazuje koliko su Visočani pokazali nepismenosti prilikom glasanja. Još poraznije je da su Visočani od ovog broja 4.665 nevažećih listića imali 2.580 praznih listića, to su listići u koje ništa nisu upisali!?. Da su kojim slučajem ovi nevažeći “VISOČKI” glasovi otišli Jasmini Zubić, Vahidu Heći, Amri Babić, Elbisu Rašidoviću, Mirzi Ganiću, Alini Čabaravdić, Emiru Imamagiću, kandidatima kojima malo nedostaje da ostvare mandate, Visoko bi imalo svoje ljude u vlasti. Ovako ćemo još četiri godine biti sluge Zenice, Kaknja i Tešnja, a profitirat će oni koji su po Visokom radili kampanje za kandidate iz pomenutih gradova. Kad se zna ko su ti pojedinci, NAROD ZNA i ko su i Visočke IZDAJICE ! A ko izda, taj je P****.

Proudly powered by WordPress