Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Gledali smo film BELVEDERE Ahmeda Imamovića

altPotresna  priča iz života brojnih srebreničkih porodica pod rediteljskom palicom Ahmeda Imamovića prikazana je na filmskom platnu pod nazivom BELVEDERE. Film koji će svoju premijeru imati u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu 02. decembra danas je prikazan  novinarima u jednoj od sala sarajevskog Cinema City-a.

Uloge, glavne i sporedne, ostvarila su mnoga velika imena bh. glumačke scene, ali i mlade nade kao što je Adis Omerović koji glumi Adnana, mladića željnog života i promjena. Tu su još i Nermin Tulić, Sadžida Šetić, Minka Muftić, Armin Osmanović, Semir Krivić, Armin Rizvanović, Tatjana Šojić, Jasna Diklić Josip Pejaković

Na projekciji nije bilo glumaca (osim Almira Kurta) niti reditelja Ahmeda Imamovića, već su domaćini novinarima bili producent Samir Smajic i Midhat Mujkic koji potpisuje montazu filma. Detaljnije informacije nisu pružene novinarima s obrazloženjem da će imati priliku za pitanja na skoroj press konferenciji.

“Danas smo željeli omogućiti novinarima i samo njima da pogledaju film, da ga dožive I da kroz jedan individualan pristup  mogu svojim slušateljima, gledateljima i čitateljima prenijeti impresije o ovom filmu. “ – rekao je za Visoko.co.ba Samir Smajić producent  filma Belvedere.

Koliko zapravo ima emocija u ovom filmskom ostvarenju, dovoljno govore i suze na licima većine prisutnih danas u Cinema City-u nakon odgledanog filma.

Film je priča o jednoj izbjegličkoj porodici  iz Srebrenice koja je svoju tugu donijela u izbjeglički kamp u okolici Goražda, njenim članovima koji pokušavaju pronaći svoje nestale. Kako bi se dočarala praznina i nemoć  glavnih aktera I njuihove surove svakonevnice, film je urađen u crno bijeloj tehnici izuzev dijelova iz emisije “šou realnosti” .

“Belvedere” intimna je priča o onima koji su preživjeli genocid u Srebrenici, a sada se suočavaju s realnošću punom kontrasta. Realnost njihove neumorne potrage za istinom sudara se s trivijalnošću svakodnevice tranzicijskog društva opsjednutog produkcijom “reality shows”, koji formiraju pojedinci površnog karaktera. Kada se ova dva svijeta u društvu sudare, počinje odbrojavanje, navodi se u sinopsisu filma.

Značajno je napomenuti da su pojedini dijelovi filma snimani na više lokacija u Visokom: u privatnoj kući Edina Herića u naselju Carica, lokalitetu Ravne, JKP Gradska Groblja i RTV domu. Također u filmu se pojavljuju i Faik Salihbegović, Suad Slipčević, Alma Drugović, Sara Selimović, Muhammed Beganović, Mahir Hasandić, Namik Muratović, Abdurrahman Ašlama, Nusret Smajović, Mato Kozina, Lejla Genjac, Vesna Salihbegović, Adnan Jašarspahić, Alma Beganović … te još desetine statista.

Među onima bez kojih snimanje ovog filma ne bi bilo moguće su i Općina Visoko i VGT Osiguranje te lično Halim Zukić. Tu su i JKP Gradska Groblja Visoko, PS Visoko, Radio Q, CZ Visoko, Del & Co, Mesnice Semić, Kovo Commerce, Deep reklame i mnogi drugi.

Proudly powered by WordPress