Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

SDP je za proevropski blok – ne za nacionalni!

Socijaldemokratska partija BiH odbacila je u nedjelju špekulacije da je napravila koalicijski sporazum sa Strankom demokratske akcije i formirala tzv. “bošnjački blok”. “Isti oni krugovi koji su proteklih nekoliko godina činili sve da SDP izgubi izbore i koji se nikako ne mogu pomiriti sa činjenicom kako su građani BiH, usprkos njima i njihovim željama svoj glas dali upravo SDP-u i Željku Komšiću, danas pokušavaju uraditi sve kako bi SDP prikazali kao partiju koja će poput stranke njihovih mentora prevariti građane i izigrati njihovo povjerenje”, navodi SDP u saopćenju za javnost. 

alt
SDP nije sklopio ni potpisao bilo kakav koalicijski sporazum sa SDA, uostalom kao ni sa bilo kojom drugom političkom strankom. 

SDP je partija koja je pobijedila na općim izborima i stoga je rukovodstvo SDP-a obavilo konsultacije s rukovodstvom Narodne stranke Radom za boljitak, HSP-a, SDS-a, DNZ-a, SBB-a i SDA, kao što će u narednom periodu razgovarati i s drugim parlamentarnim strankama, stoji u saopćenju. 

SDP ističe da je više puta dosad jasno istakao kako neće učestvovati u formiranju nacionalnih blokova, nego će insistirati da novu vladu čini proevropski blok stranaka, koje će zemlju snažno povesti u pravcu integracija u EU i NATO. 

“Naš primarni cilj je velika koalicija za veliki posao koji se ogleda u jasnim i preciznim ustavnim reformama koje su preduslov za formiranje takve koalicije”, navodi se u saopćenju SDP-a BiH.

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress