Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Forum o bezbjednosti: Sigurnosna situacija zadovoljavajuća

altO sigurnosti  na području Općine Visoko razgovarali su predstavnici  Foruma građana, PS Visoko, JU Dom zdravlja sa poliklinikom, članovi Mjesnih zajednica, predstavnici Centra za socijalni rad, inspekcijskih službi Općine i drugi zainteresovani građani. Zaključeno je da je sigurnosna situacija zadovoljavajuća, ali da ima dosta segmenata gdje bi se situacija mogla značajno poboljšati – izjavio je za Visoko.co.ba komandir PS Visoko Edhem Omanović.

„Tokom današnjeg razgovora smo zajednički ocijenili da je bezbjedonosna situacija zadovoljavajuća s donešenim zaključcima šta treba raditi u narednom periodu da bi stanje bilo još bolje“ – izjavio je Omanović.

Tokom sastanka iznešena su zapažanja sa terena, najviše od predstavnika Mjesnih zajednica koji imaju najviše susreta sa građanima, pa je Šukrija Alajbegović iz MZ Rosulje ukazao na neke pojave u ovom dijelu grada.

„Ja ne znam šta je ono u ulici Gornje Rosulje, kako se vozi automobilima, to su sve „babini sinovi“ kojima izgleda niko ništa ne može. Ukoliko policija i nadležni ne mogu spriječiti divljačko ponašanje, građani će se organizovati i popriječiti ulicu…Malo bih zamjerio i policiji koja kaže da odlično sarađuje sa općinom i Domom zdravlja, a gdje su građani, ko njih pita i s njima razgovara?“ – sugerisao je Alajbegović i predložio da se od MUP ZDK traži povećanje broja službenika PS u Visokom kako bi se njihovim prisustvom i radom pokrili dijelovi grada gdje je to neophodno.

U izvještaju o zabilježenim aktivnostima PS Visoko koji je iznio zamjenik komandira Mirza Smajić između ostalog se navodi da je u proteklom periodu bilo više zabilježenih nasilnih ulazaka u vikendice na području Gračanice, Moštra, Gorana, Starog grada i Čekrekčija.

„ Najčešće nepoznati počinioci otuđuju kablove, bakarno posuđe i druge metalne predmete i prehrambene artikle. U toku je provođenje mjera i radnji na otkrivanju kradljivaca šahtova i slivnika, te krađe putničkih motornih vozila kojih je otuđeno ukupno deset u periodu deset mjeseci ove godine. U istom periodu prošle godine zabilježili smo krađu 22 vozila, što je značajno više u odnosu na ovu godinu. Kada je u pitanju trgovina opojnim drogama, naši službenici su podnijeli devet izvještaja protiv devet lica. Zaplijenjeno je 17,10 gr opojne droge marihuane, 18,52 gr opojne droge speed, 1,3 gr heroina, 26 stabljika i 86 sjemenki marihuane.“ – istakao je, između ostalog, Mirza Smajić zamjenik komandira PS, na sastanku Foruma o bezbjednosti.

Ocjenjujući ove sastanke i razmjenu iskustava pozitivnim posebno u domenu saradnje predstavnika institucija sa građanima, predsjednik Foruma građana Visokog Ismet Karasalihović je posebno istakao interes Foruma da se pojača saradnja policije i građana u oba smjera kako bi situacija na terenu bila što bolja, a građani i imovina sigurniji.

Proudly powered by WordPress