Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Uključite se u akciju obnove visočkog obdaništa

altPoštovani prijatelji,

Pozivamo Vas da se uključite u akciju koju pokrećemo u saradnji sa OU „Bedem“, a naš zajednički cilj je poboljšati uslove boravka i učenja  djece koja trenutno borave u obdaništu u Visokom.

Mi smo Javna ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje u kojoj trenutno boravi 110 djece, mališana uzrasta od 1-7 godina. Ustanova je osnovana 1974.godine i od tada do danas je prošlo 36. godina postojanja i rada ustanove u kojoj su boravile na stotine danas odraslih ljudi.

U vrijeme agresije na našu zemlju, zgrada je direktno pogođena sa 45 projektila koji su nanijeli veliku štetu na kompletnoj infrastrukturi.

alt1996.godine uz pomoć humanitarnih organizacija zgrada je osposobljena za boravak djece primjereno tome periodu neposredno poslije rata. Površnost i nekvalitetni materijali sa naslijeđenom opremom i namještajem iz 1974.godine u upotrebi su i danas!

Godine nemara i neulaganja su, na žalost, učinile svoje.

Djeca u našem obdaništu borave 10 sati dnevno, a naš zadatak je obezbijediti im tri obroka, čiste, uredne i zagrijane prostorije, igračke i MNOGO materijala za igru i učenje.

Sredstava kojima mi raspolažemo često su  nedovoljna da pokriju osnovne troškove desetosatnog boravka djece u našoj Ustanovi.

Stoga smo, uz pomoć naših prijatelja iz Udruženja „Bedem“, pokrenuli zajedničku akciju kako bismo poboljšali uslove boravka i učenja djece, uslove rada svih uposlenih; angažovali smo se da skrenemo pažnju javnosti na značaj organizovanog predškolskog odgoja i obrazovanja, jer sve što danas uložimo u budućnost naše djece višestruko će nam se vratiti…

Za vrlo kratko vrijeme uspjeli smo obezbijediti novčane donacije za nove krevetiće  za bebe od godinu dana. Smatramo da nam je to prioritet jer su najmlađi najosjetljiviji i  najvažniji uzrast djece o kojima brinemo dok su roditelji na poslu. Na žalost, potrebno nam je još mnogo toga: mašina za pranje veša, sto za previjanje beba, siperi, kadice, peškiri, pelene, novi tanjiri, šoljice, zdjelice…Za vrtić u kojem borave djeca uzrasta od 3-7 godina svaka pomoć u didaktičkom materijalu i igračkama  je dobro došla. Zamislite samo koliko papira i bojica potroši 100 djece samo za jedan mjesec, ili koliko autića dječaci pokvare…

altU sobama u kojima djeca borave imamo televizore, ali nam nedostaju kasetofoni i samo jedan TV za djecu školskog uzrasta.

Bićemo Vam beskrajno zahvalni za svaki vid pomoći.

S poštovanjem,                                                                                 v.d.direktorica

Suada  Mlačo

Proudly powered by WordPress