Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Načelnik Alibegović tradicionalno, ugostio predstavnike vjerskih zajednica u Visokom

altNačelnik Općine Visoko Munib Alibegović primio je predstavnike vjerskih zajednica koje djeluju na području općine Visoko. Riječ je o tradicionalnom prijemu koji se iskoristi za razmjenu informacija o radu ovih zajednica, međusobnoj saradnji i novim projektima. Ovogodišnjem susretu odazvali su se samo predstavnici Franjevačkog samostana u Visokom. Predstavnici IZ Visoko opravdali su svoje odsustvo nedložnim obavezama, dok iz Srpske pravoslavne crkve još nije ozvaničen jerej za područje Vioskog. Kako saznajemo, još  se čeka na obnovu kuće za jereja.

Susret su predstavnici Franjevačkog samostana iskoristili da načelnika i njegove saradnike upoznaju sa svojim aktivnostima. U planu im je raditi fasadu na zgradi konvikta, ali i izgraditi dvoranu za sportske i druge aktivnosti u sklopu školskog centra o čemu su govorili fra Josip Ikić i fra Zvonko Miličić.

Istaknuti su podaci vezani za školu, brojnost i uslovi u kojima rade i borave djeca i profesori u Klasičnoj franjevačkoj gimnaziji  kojih ima ukupno četiri odjeljenja.

Fra Zvonko Miličić je najavio veliko slavlje sljedeće godine.

alt“Od 1945.g. nismo imali vanjskih maturanata, a  prvi put u 110 godina povijesti imat ćemo i maturantice. To će za nas biti veliko slavlje,  ta prva generacija vanjskih đaka” – pojasnio je Fra Miličić ističući da škola broji 122 učenika od kojih 55 stanuje, a 25 učenika dolazi iz Ilijaša, Breze, Kaknja i Visokog.

Prisutan je bio Mehmed Smajlović iz Medžlisa Gračanica koji je prisutne upoznao s projektom obnove stare džamije u Podvincima. Načelnik Alibegović je prisutne upoznao i sa tokom priprema izgradnje džamije u Lukama na prostoru između JU Dom zdravlja  i MSŠ Hazim Šabanović ističući da je sporno zemljište na ovoj lokaciji.

Franjevci su tražili da se na ulazima u grad Visoko postave baneri sa čestitkama u povodu Božičnih blagdana te da se radi sigurnosti učenika koji dolaze u Školski centar, obilježi pješački prijelaz u neposrednoj blizini Autobuske stanice i zgrade konvikta, što će im biti udovoljeno. Načelnik Alibegović je prisutne upoznao i sa projektom otvaranja Bijele džamije te mogućnostima izgradnje Univerzitetskog kompleksa na prostoru stare kasarne Ahmet Fetahagić čiji je prostor vraćen u vlasništvo IZ Visoko.

Načelnik sa saradnicima i predstavnici vjerskih zajednica, uputili su čestitke u povodu Božićnih i novogodišnjih praznika građanima općine Visoko.

Proudly powered by WordPress