Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

UNZE: Kako su dijeljene hiljade

altRevizori Ministarstva finansija Vlade Ze – do kantona ustanovili su da je pojedinim profesorima i dekanima Univerziteta Zenica iz budžeta isplaćivana sredstva znatno veća od njihovih redovnih plaća. Nakon nalaza revizora, ministrica obrazovanja Zdenka Merdžan zatražila je istragu, te očitovanje Upravnog odbora UNZE o enormnim isplatama, koja su u jednom slučaju došla i do 35.800 KM za pola godine, odnosno šest hiljada KM mjesečno.

– Mimo redovnih primanja dekanu Pedagoškog fakulteta Refiku Ćatiću isplaćeno je još 28.900 KM za časove iznad norme, naveli su revizori, identifikujući da Ćatić ima najviše, ali da nije jedini, jer se krši odredba Pravilnika o plaćama UNZE kojom je definisano da nastavnička norma iznosi pet časova sedmično, a da nije dozvoljena isplata iznad duple norme (deset časova sedmično).

– S obzirom da sam odlazeći ministar, nisam željela, kad mi je skrenuta pažnja na tu anomaliju u izvještaju, da neko sutra kaže da sam “svoj posao ostavila drugima”. S druge strane, ne bih željela da se ovo shvati kao moj čin protiv UNZE, jer sam ja zatražila samo da se dadne zvaničan stav da li je to u redu i po zakonu. Sve je krenulo kad je otkriveno probijanje potrošnje u budžetu. Mi u obrazovanju imamo 5.800 osoba na budžetu, a poštujući autonomiju UNZE, moramo da utvrdimo da se novac iz budžeta troši po zakonu, kazala nam je Merdžan.

Saznajemo da se za slučaj zainteresovala i Finansijska policija, a da je odgovor UNZE istražiteljima bio da “su time napravljene globalne uštede, jer je postojeći kadar preuzeo na sebe teret, umjesto da se zapošljavaju dodatni profesori” !?

Predsjednik Upravnog odbora UNZE Esad Delibašić potvrdio nam je da je jučer zasjedao UO, te da je razgovarano o tome, ali nije želio govoriti o imenima, kao ni broju profesora kojima su isplaćivane “norme iznad duple norme”.

– U ovom trenutku preuranjeno je govoriti o broju nastavnika, o prekoračenim normama, a pogotovo o imenima. Zatražili smo očitovanje Uprave ZDK, jer su pravnici UNZE utvrdili da su Ugovori o isplatama iznad duple norme, iako u protivnosti sa Pravilnikom, u skladu sa zakonima ove države, pa smo zatražili decidno i jasno tumačenje šta je “starije”, odnosno da li se postupilo po zakonu. Onda smo zatražili i detaljan izvještaj kome su i kolika sredstva isplaćivana iz budžeta, odnosno trezora. Tek tada ćemo, na jednoj od narednih sjednica UO, moći reći više, kazao nam je Delibašić.
Prozvani Ćatić nije bio dostupan za komentarisanje istrage. Otprije nekoliko dana nije više dekan Pravnog fakulteta, a jedan je od kandidata za prorektora UNZE.

Pitali smo Delibašića da li UO UNZE ima evidneciju primanja profesora osim na UNZE, odnosno ko kontroliše da li pomenuti profesori, osim “troduplih” plaća na UNZE “usput” rade i na drugim fakultetima.

– To je nadležnost Senata, koji odobrava, koliko znam, samo dodatni rad na javnim univerzitetima u BiH. Mi brinemo o stanju na UNZE i nemamo zajedničku evidenciju, odnosno do sada nismo vršili dvostruke provjere. Mislim da je vrijeme da i to uvežemo, kazao je Delibašić.

U ranije otkrivenom slučaju, profesor sa Pravnog fakulteta UNZE radio je, osim dvostruke norme na tom, još na četiri fakulteta u četiri kraja BiH, pa je istog dana “bio” na predavanjima u Mostaru, Bihaću i Zenici.   

Zanimljivo je da je višegodišnji dekan PF bio u dva navrata već predmet istrage. prije četiri godine prijavljen je za seksualno uznemiravanje, slučaj je istraživala i policija, ali su optužbe na kraju odbačene. Ministrica Merdžan kazala nam je da je vođena istraga i mijenjana odluka o upošljavanju dekanovih kćerki na tom fakultetu, jer je utvrđeno da su angažovane mimo konkursa. Obje Ćatićeve kćerke i dalje su angažovane na PF, nakon “ispravljanja administrtivnih nepravilnosti”.

(www.zenicablog.com)

Proudly powered by WordPress