Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Afere u Medžlisu IZ Visoko: Mušinbegović osumnjičen za pljačku pet miliona KM!

alt Afera u kojoj je Ejub Mušinbegović, bivši predsjednik Medžlisa IZ Visoko i rukovodilac poslovnice “Centrotransa” u tom gradu, podigao kredite u sedam banaka, a kao nosioce kredita ili žirante “založio” čak 18 imama, radnike “Centrotransa” i drugih preduzeća iz tog grada, poprimila je neviđene razmjere.

Sedam banaka

Kako nam je potvrdila portparol Aldina Ahmić, Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona završilo je istragu u slučaju “Mušinbegović” i Tužilaštvu ZDK uputilo izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv 14 osoba. U Tužilaštvu ZDK potvrdili su da je istraga pri kraju i da će narednih sedmica biti napisana i podignuta optužnica.

Istragom su, osim Mušinbegovića, obuhvaćena i trojica saučesnika, kao i još deset službenika iz sedam banaka. Oni se terete za zloupotrebu položaja ili ovlasti,krivotvorenje dokumenata i lažno predstavljanje.

U cijeli posao, naime, Mušinbegović je uključio osumnjičene Fetaha Hindiju, samostalnog referenta i zamjenika rukovodioca u poslovnici “Centrotransa”, te Ekrema Smajlovića, tehničkog sekretara poslovnice. Četvrti osumnjičeni je Ahmed Tabak, prvi čovjek privatne firme “TM Company”, s kojim je Mušinbegović “ušao u posao”. Osumnjičeni su i službenici Investiciono-komercijalne (IK), Raiffeisen, Turkish Ziraat, Hypo Alpe-Adria, UniCredit, UPI i BOR banke. Zbog kompleksnosti slučaja, Tužilaštvo ZDK razdvojilo je jednu istragu na tri slučaja.

Inače, Mušinbegović je u jednom dijelu istrage zaveden kao rukovodilac visočke poslovnice “Centrotransa”, a u drugom kao službenik Islamske zajednice u BiH. Tereti se da je “nagovorio određene osobe da na svoje ime, a u njegovu korist, podignu kredite kod komercijalnih banaka, uz njegovo obećanje da će te kredite vraćati”.

Kako “Avaz” saznaje, iznos novca uzetog na ovaj način popeo se do sada na 5.214.000 KM! Od toga oko milion maraka se odnosi samo na visočke imame. Tužilaštvo ima desetine kilograma dokumentacije u ovom opsežnom predmetu, kojim je obuhvaćeno nevjerovatnih 365 kredita!

– Za sada se raspolaže podatkom da je na taj način kredite uzeo na ime 400 osoba, uglavnom iz Visokog. Većina njih zadužena je za dva ili više kredita, ili kao uzimalac ili kao jedan od žiranata. Kredite su uzimali građani povezani sa 14 osumnjičenih – kazali su “Avazu” u Tužilaštvu ZDK.

Nezvanično, većina osumnjičenih još u istrazi priznala je izvršenje djela, pa i sam Mušinbegović, koji je tražio da “on sam bude optužen”.

Novac iz blagajne

Situacija je do te mjere bila dramatična da je jednom imamu iz mjesta Gračanica prijetilo oduzimanje kuće, jer je Mušinbegović na njegovo ime uzeo čak 200.000 KM. U pojedinim slučajevima imami su bili nosioci kredita, negdje prvi, drugi ili treći žiranti. Zbog manipulacija njihovim ličnim dokumentima, pojedine hodže pojavljuju se u tri do četiri kredita!? Osim toga, otkriveno je da nedostaje i dio novca iz blagajne Medžlisa IZ Visoko, o čemu je, također, obaviještena policija.

U nekim slučajevima Mušinbegović je pojedine osobe fiktivno prikazivao kao imame i službenike Islamske zajednice koji imaju plaću od 700 KM. Pri tome je nelegalno koristio pečat Medžlisa i krivotvorio potpis glavnog imama Ibrahima ef. Hadžića. U Medžlisu vjeruju da je Mušinbegović imao ogromnu pomoć u bankama. Naši izvori govore da je novac preuzimao u koferima poslije radnog vremena, što upućuje na činjenicu da su prevarom ogromno profitirali neki bankari.

Budući da su imami uglavnom bili opterećeni svojim kreditima i da im se ne može uzeti cijela plaća, Medžlis je odbio zahtjeve banke za obustave. Cijeli slučaj dobio je i sudski epilog.

Želi da ga proglase ludim

Kako saznajemo, Mušinbegović je već duže vrijeme u dobrovoljnom kućnom pritvoru. Boji se izlaziti, jer ga traže gnjevni Visočani na čije je ime uzimao kredite. Štaviše, bio je i premlaćen. Izvori bliski ovom slučaju kazali su nam da je jedno vrijeme ležao u bolnici i da mu je cilj da ga proglase neuračunljivim kako bi izbjegao zatvorsku kaznu!

Otkazi zbog afere

Zbog afere “Mušinbegović” posao je izgubilo nekoliko radnika visočke poslovnice Raiffeisen banke, uključujući i drektoricu. Otkaze su dobila i dva službenika UniCredit banke u Visokom, uključujući i saradnicu direktora. Otpušteni su i direktori poslovnica IK banke u Visokom i Kaknju.

Novac pojeo neuspio biznis u Konjicu?

Mušinbegović je s devetoricom partnera 2002. godine kupio preduzeće “Rudar” iz Konjica, koje ima jedini izvor pirofilita u Evropi. Krediti su uzimani upravo kako bi bile pokrivene obaveze rudnika. Novac je nošen u koferima, ali nema nikakvog pisanog traga da je on tamo završio. Iako bi Mušinbegović sada lako našao kupca, rudnik ne može prodati zato što nije dokazao da je ispunio privatizacijske obaveze.

Štaviše, pokrenuta je procedura za raskid privatizacijskog ugovora. Kada u pokretanju proizvodnje nije uspio, Mušinbegović je pokušao dio kredita vraćati uzimanjem novih kredita i još više se spetljao.

(Avaz.ba)

Proudly powered by WordPress