Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visočka magla, sumpor dioksid i naša nedoraslost Kaknju i Zenici

altU vremenu poznatih “visočkih magli” kada je potuno nemoguće tokom noći normalno hodati i voziti se automobilom u susjednim gradovima Kaknju i Zenici Općinske strukture i zvanično upozoravaju svoje građane na opasnost od zagađenosti koje su posebno uzrokovane velikihžm zagađivačima kao sto su Cementara u Kaknju ili Arcelor Mittal u Zenici. Kod nas to opet nije slučaj, metodom nojeve glave u pijesku, visočke Općinske strukture iz sebi znanih razloga opet se prave kao da Prevent ispušta sastojke najnovijeg parfema “Naomi Black”. Uz sve to magla je opasna po stanovništvo i bez Preventovih aroma. Ali da ne širimo priču, evo nove lekcije kako bi trebalo i kako to izgleda u Kaknju odnosno Zenici, a mi … kad porastemo samo će nam se kazati do tada nabavite maske i mačije oči.

Sumpor-dioksid iznad graničnih vrijednosti: Proglašena epizoda pripravnosti!!!

Operativni štab Općine Kakanj za primjenu Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka na području ZDK, kojim rukovodi općinski načelnik Mensur Jašarspahić Suri, proglašava epizodu pripravnosti zbog prekoračenja graničnih  vrijednosti sumpor-dioksida u periodu kada je Federalni hidrometeorološki zavod proglasio stabilnu vremensku situaciju karakterističnu po sporom pomjeranju atmosferskog pritiska, slabom vjetru i pojačanoj temperaturnoj inverziji koja bi se mogla zadržati u narednih 48 sati.

Operativni štab apeluje na rizične grupe stanovništva općine Kakanj da smanje kretanje na najmanju moguću mjeru, da izbjegavaju duži boravak i kretanje na otvorenom prostoru, posebno u blizini saobraćajnica, na vozače apeluje da smanje korištenje privatnih automobila, te preporučuje da se smanje emisije iz proizvodnih postrojenja, ložišta i ostalih izvora.

Epizoda pripravnosti se proglašava na osnovu mjerenja mobilne monitoring stanice Općine Kakanj.

O prestanku epizode pripravnosti javnost će biti blagovremeno upoznata.

Proglašavanje pripravnosti znači prvi stepen aktivnosti sa ciljem zaštite zdravlja stanovništva. Za proglašenje drugog i trećeg stepena, tj. upozorenja i uzbune nema osnova prema odredbama Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti na području ZDK kojeg je usvojila Vlada ZDK.

Press služba Općine Kakanj

Općina Zenica o praćenju aerozagađenja

Operativni štab Općine Zenica saopštio je danas svoje odluke u vezi sa povećanim stepenom aerozagađenja u gradu. S obzorom na loše vremenske prilike, povećanu emisiju iz ložišta, nesmanjen intenzitet tehnoloških procesa u industriji, kao i frekventan saobraćaj u gradu Zenici, a imajući u vidu da će se nepovoljni loši meteoroški uslovi nastaviti, Operativni štab će, kako se u saopštenju navodi, kontinuirano pratiti vremenske prilike i u saradnji s Federalnim hidrometeorološkim zavodom blagovremeno nagovještavati nepovoljne vremenske uslove sa aspekta uticaja na zagađenost zraka..

Građani će dobiti uputstva o ličnom ponašanju u tim slučajevima, a zagađivači provoditi mjere na smanjivanju emisija polutanata u skladu s Planom intervetnih mjera. Najveća pažnja će se posvetiti provjeri provođenja intervetnih mjera kod glavnih zagađivača zraka (ArcelorMittal Zenica, Rudnik mrkog uglja, Bolnica, veće kotlovnice, saobraćaj). Provođenje svih aktivnosti kontrolisat će Operativni štab za provođenje intervetnih mjera Općine Zenica zajedno sa inspekcijama, te vršiti evaluaciju provedenih aktivnosti, navodi se u saopštenju Općine Zenica.

Proudly powered by WordPress