Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Registrovano 15 oboljelih od gripe na području općine Visoko: Još nema potvrde radi li se o virusu H1N1

altNa području Općine Visoko zabilježeno je 15 osoba oboljelih od gripe, potvrdila je za Visoko.co.ba dr Zijada Smajlagić epidemiolog u JU Dom zdravlja sa poliklinikom u Visokom. Ima li među njima oboljelih od H1N1, dr Smajlagić nije mogla potvrditi jer se nalazi za ovaj virus rade u Kantonalnoj bolnici u Zenici odnosno KCUS, a  povratnih informacija iz ovih zdravstvenih ustanova još nema.

Prema sedmičnom izvještaju, zaključno sa 14.januarom evidentirane su 352 osobe sa respiratornim oboljenjima, od kojih je najviše djece starosti do 6 godina – ukupno 176, 33 starosti od 7-14.g.,23 starosti od 15-24.g.,70 starosti od 25-49 .g.,40 starosti od 50-60.g. i deset osoba starijih od 65 godina.

Od virusa gripe oboljelo je osmero djece starosti do 6 godina, četvero između 7-25.g., te troje od 25-49 godina starosti. Od bolesti sličnih gripi oboljelo je pet osoba.

Kako ističe dr. Smajlagić, praksa je pokazala da veću smrtnost ima sezonska gripa i to među starijim osobama, dok se do sada pokazalo da je virus H1N1 opasniji za mlađu populaciju oboljelu od hroničnih bolesti.

Prema preporukama Ministarstva zdravlja ZDK i dalje će se pratiti broj oboljelih. Preporučuje se detaljnija higijena tijela i prostora u kojem se boravi, izbjegavanje skupova te često provjetravanje prostorija u kojima se boravi.

Proudly powered by WordPress