Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Gripa i zauške pune ambulante visočkog Doma zdravlja sa poliklinikom

altBroj oboljelih od gripe u Visokom je u stalnom porastu – navodi se u izvještaju Higijensko-epidemiološke službe JU „Dom zdravlja sa poliklinikom“ Visoko. Samo u posljednjih sedam dana broj oboljelih se povećao za  42 osobe, dok je 57 ukupno registrovanih od početka 2011. g.

Tokom posljednjih sedam dana najviše je oboljelih starosti između 15 i 49 godina, ukupno 27 osoba. Osmero je djece oboljelo od gripe i to starosti od 7 do 14 godina,  šest osoba starosti od 50 do 60 godina te jedna osoba starija od  65 godina.

Prema podacima  iz ove službe, tri su osobe upućene na bolničko liječenje, ali o njihovom zdravstvenom stanju nema detaljnijih informacija. Također nema podataka da li među oboljelima ima zaraženih virusom H1N1.

U porastu je broj oboljelih od respiratornih bolesti, a njihov broj se povećao za 338 u posljednjih sedam dana, tako da je od početka godine registrovano ukupno 879 oboljelih.

Istovremeno se povećava i broj oboljelih od zauški, posebno među starijom populacijom. Vjerovatni razlog za to je i podatak da vakcina protiv zauški nije bila u upotrebi prije 1980. g. S obzirom na širenje zaraze iz visočkog Doma zdravlja u nadležno Ministarstvo za zdravlje ZDK upućen je poziv na proglašenje epidemije, ali odgovor na ovaj zahtjev još nije stigao.

Posljednje epidemije zauški u Visokom  bile su 2000 god. sa 114 oboljelih i 2001 god. sa 161 oboljelim.

Proudly powered by WordPress