Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Istražujemo: Poštuju li visočki tržni centri odredbu novog Zakona o unutrašnjoj trgovini koji predviđa zastupljenost 50 % domaćih proizvoda u svom prodajnom asortimanu?

altNovi Zakon o unutrašnjoj trgovini  i  Zakon o obrtu koji je stupio na snagu polovinom prošle godine, donio je neke izmjene  u trgovačkoj djelatnosti na području FBiH. Jedna od  izmjena je i usaglašavanje rješenja  o radu koje podrazumijeva podnošenje  zahtjeva  u zavisnosti od vrste djelatnosti, a potrebno je, uz prilaganje ostale dokumentacije, platiti  i  50 KM administrativne takse. Tako dosadašnja  samostalna zanatska djelatnost ili  zanatska djelatnost postaju samostalni obrt. Prema podacima koje smo dobili iz nadležne službe Općine Visoko do sada je oko 70 posto zanatlija izvršilo usklađivanje svoje djelatnosti sa novim propisima Zakona o obrtu u FBiH. Također, predviđeno je da minimalne tehničke uslove u djelatnosti ne utvrđuje komisija već  to radi sam obrtnik ispunjavanjem izjave pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću.

Pored izmjena u Zakonu o obrtu, određene promjene su uvedene i u Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti FBiH u kojem su  predviđena usklađivanja sa novim odredbama. U Visokom je ove promjene uskladilo oko 90 posto ugostitelja. Važna izmjena je da fizička lica, prema novom zakonu, ugostiteljsku djelatnost mogu obavljati samo kao osnovno zanimanje, a  nikako kao dodatnu djelatnost.

Nadalje, ima noviteta i kod Zakona o unutrašnjoj trgovini prema kojoj STR – samostalne trgovačke radnje  postaju TR – trgovačke radnje, a također i ovi obrtnici  sami garantuju, svojom izjavom, da ispunjavaju minimalne tehničke uslove u svom poslovnom prostoru.

Novitet, kako kažu domaći proizvođači hrane i veliki korak naprijed,  iskazan je i kroz utvrđivanje obaveze o 50 posto asortimana iz  domaće proizvodnje za prodajne objekte veće od 1000 četvornih metara. Značajan pomak predviđa da  prodajni objekti (tržni centri) koji su veći od navedene površine, moraju u svom asortimanu robe imati polovicu iz domaće proizvodnje.

Koliko se u visočkim tržnim centrima poštuju nove odredbe Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH, saznat ćemo uskoro u našem istraživanju.

Proudly powered by WordPress