Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nove liste esencijalnih lijekova: Nova prava i obaveze pacijenata

altOd ponedjeljka, 07.februara 2011.g, građani ZDK imat će priliku neke lijekove koje su do sada plaćali dobijati besplatno ili uz participaciju. To je rezultat Odluke Vlade ZDK o utvrđivanju cijena lijekova s esencijalne liste koja je proširena sa 16 posto širim asortimanom lijekova u odnosu na dosadašnju. Među tim novim lijekovima nalaze se lijekovi za bolesti respiratornog sistema, malignih oboljenja, antibiotici i druge vrste lijekova.

“Na listi A su lijekovi koji se propisuju i 100 posto idu na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja i participacija za listu A je 1 KM. Na listi B su lijekovi koji su sa 50 posto sufinasirani od strane Kantonalnog zavoda, a  razliku u cijeni snosi osiguranik. I za ovu listu participacija je 1 KM. Znači, i lista A i lista B podliježu participaciji, s tim što za recept sa liste B u plaćanju učestvuje i sam pacijent. Ova se lista počinje primjenjivati od ponedjeljka, 07.februara, i primjenjivat će se i u našoj zdravstvenoj ustanovi kao i u svim apotekama” – izjavila je za Visoko.co.ba  dr. Vasvija Šahinović, direktorica JU Dom zdravlja sa poliklinikom u Visokom.

“Na listama A i B postoje lijekovi kojima još nije utvrđena cijena” –  istakla je dr. Šahinović i dodala da postoje uputstva kako se lijekovi propisuju. Sigurno je da više nema zamjenskih lijekova, odnosno da apotekari neće moći, u nedostatku propisanog, pacijentu dati zamjenski lijek.

O novim pravilima i praktičnom pojašnjenju pacijentima i njihovim pravima, ali i obavezama, govorila je šef porodične medicine dr. Jasna Mehičević.

“Problem koji ćemo mi kao porodični ljekari imati od ponedjeljka jeste da pored svakog lijeka mi imamo jednu agendu kako se može taj lijek napisati. Najviše lijekova se može propisati po preporuci subspecijalista, npr. kardiologa, gastroeneterologa ili urologa, tako da će  ljekari porodične medicine zapasti u jednu zaista tešku situaciju dok se ovo sve ne iskristalizira. Pacijenti koji imaju svoje prethodne nalaze od tih specijalista naravno da će moći nastaviti dobijati svoje terapije s tim da ćemo mi na pozadini recepta pisati: terapija po preporuci određenog specijaliste. To će nam biti jedan od velikih problema. Onaj ko tek treba dobiti neku terapiju mora prvo otići u Kantonalnu bolnicu Zenica ili neku drugu zdravstvenu ustanovu po mišljenje specijaliste, a to će biti veliki problem i za pacijente i za nas ljekare” – istakla je dr. Mehičević.

S obzirom da visočka poliklinika nema recimo dijabetologa koji bi mogao propisati odgovarajuću terapiju oboljelom, time su pacijenti primorani odlaziti u zeničku bolnicu po mišljenje. Naravno, oni koji ne mogu ili ne žele čekati na mišljenja ljekara specijaliste i po nekoliko mjeseci, bit će primorani rješenje tražiti u privatnim zdravstvenim ordinacijama, što će naravno koštati više.

“Prvi su se put na esencijalnoj A listi našli svi inzulini, što je u skladu sa federalnom esencijalnom listom. Jedan dio tih inzulina može propisati bilo koji liječnik u porodičnoj medicini, dok drugi dio modernih inzulina, tzv. inzulinskih analoga, ostaje u domenu propisivanja subspecijaliste dijabetologa sa ZDK. Mogu poslužiti i recepti dijabetologa sa KCUS ili nekog drugog kliničkog centra sa teritorija FBiH” – istakla je dr. Džemila Mustafić.

“Mi se ovdje susrećemo s jednim problemom. Veliki broj pacijenata se nalazio na inzulinima iz reda Humanih inzulina iz tvrtke Novonordisk koja povlači sa tržišta svoje inzuline sa 31. martom ove godine. Mi smo se ovim povodom obraćali i Zavodu i nadležnom ministarstvu ZDK na što nismo dobili nikakav odgovor. Više od 200 pacijenata nalazi se na toj vrsti inzulina i sada ih treba prebaciti na adekvatnu zamjenu. Da ne bi bilo panike među pacijentima mi smo se dogovorili s  kolegama na stručnom kolegiju da prevode pacijente na humane inzuline koji su nam dostupni, a da jedan dio pacijenata, koji su ranije bili na toj vrsti inzulina, idu na pregled dijabetologu u zeničku bolnicu” – istakla je dr. Mustafić.

Dakle, bez mišljenja ljekara specijaliste za određenu vrstu oboljenja, porodični ljekar neće moći propisati terapiju. Nova će situacija promijeniti dosadašnji način rada; zahtijevat će i više vremena za privikavanje i upoznavanje pacijenata sa njihovim pravima, ali i obavezama.

Proudly powered by WordPress