Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Intervju za Našu riječ: Armin Muzaferija

altMladi pop pjevač iz Visokog Armin Muzaferija, za veoma kratko vrijeme postao je jedan od najprepoznatljivijih muzičkih brandova naše zemlje i predvodnik nove muzičke generacije, ne samo u BiH nego i šire. Iako je napunio tek 22 godine, već iza sebe ima zavidno muzičko iskustvo, koje je sticao učešćem na brojnim koncertima i festivalima u regionu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, koja su mu svakako i podstrek za njegovu daljnju muzičku karijeru.

NR: Da li je to što ste zaplovili vrlo uspješno muzičkim vodama uticaj muzičke tradicije u Vašoj porodici?  

MUZAFERIJA: Svakako da je to bio jedan od glavnih razloga koji su uticali na moju odluku da uđem u muzički svijet. Ali, osim toga, presudila je i moja urođena ljubav prema muzici.

NR: Vaš debitantski album “Još te volim” za kratko vrijeme doživio je veliki uspjeh. Kako ste zadovoljni reakcijom publike?

MUZAFERIJA: Moram priznati da sam više nego zadovoljan, jer je publika odmah prepoznala ono što sam želio poručiti svojim prvim albumom, a to je ljubav. Zapravo, sa ovim albumom i istoimenom pjesmom, čiji je autor i aranžer Hajrudin Hari Varešanović, ušao sam na velika vrata muzičke scene. Sa ovom kompozicijom sam učestvovao na Festivalu “Melodije Mostara”, te osvojio drugu nagradu stručnog žirija. U NTV Hayat produkciji za ovu pjesmu urađen je i video uradak.

Sevdalinka mi je u krvi

NR: U pripremi je novi album. Sa kojom ekipom radite, te kada možemo očekivati njegovu promociju?

MUZAFERIJA: Trenutno, to je tek prva faza pripreme novog albuma, koja podrazumijeva sakupljanje i selekciju pjesama. Tokom ovog ljeta planiram snimanje novog materijala, a izlazak novog albuma neće biti prije jeseni ili zime ove godine. Što se tiče ekipe sa kojom radim, ona se neće mnogo mijenjati, samo ću je proširiti sa još nekoliko kvalitetnih imena.

NR: Iako ste pjevač zabavne muzike, volite i sevdalinke te stare bh. pjesme, koje odlično interpretirate. Mnogi muzički kritičari, pa i publika, su mišljenja da ste kao rođeni za njih?

MUZAFERIJA: Kao i svakom Bosancu i za mene je sevdah sastavni dio života. Nerijetko je sevdah u mom repertoaru, pa čak bih mogao kazati za svoje pop pjesme da su jedna vrsta modernog sevdaha.

NR: Radili ste sa mnogim poznatim bh. i inostranim muzičarima, od Halida Bešlića, Harija Varešanovića, Bojana Marovića, Rebeke…Kako je biti dio tog “zvjezdanog” muzičkog svijeta? Je li to zapravo i velika odgovornost?

MUZAFERIJA: Svakako da jeste. Sve javne osobe, po mom mišljenju, trebju imati veliku odgovornost, jer svaka na svoj način utiče na odgajanje mladih ljudi, koji traže uzore u njima. Zbog toga treba uvijek biti posvećen tome da se šalje pozitivna poruka za javnost, a to čine svi oni s kojima sam dosada sarađivao, a pomenuo sam ih u ovom razgovoru.

NR: Kakav je Armin u privatnom životu? Kako provodite slobodno vrijeme, koju muziku najradije slušate, te imate li vremena za ljubav?

MUZAFERIJA: Mislim da se nekako u mojim pjesmama može nazrijeti i moj privatni život, ne razlikuje se mnogo od javnog. Kada nađem malo slobodnog vremena, trudim se da ga provedem sa porodicom i pijateljima. A što se tiče ljubavnog života, sve će vam reći moj drugi album.

NR: Gotovo uvijek se odazivate na humanitarne koncerte, poznati ste po tome da volite pomagati ljudima, ako ništa, onda barem muzikom?

MUZAFERIJA: Kad vam Bog da neki dar, onda u znak zahvalnosti prema Njemu, taj dar treba podijeliti sa ljudima. Dakle, ako će od moje pjesme nekome biti bolje, rado ću pjevati u humanitarne svrhe.

(Neven Krajišnik, “Naša riječ”)

Proudly powered by WordPress