Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Mlada Lamija Durmić žrtva nedorečenosti pravila u izboru najboljih sportista Općine Visoko i zavisti pojedinaca!

altNi ove godine izbor najboljih sportista Općine Visoko nije mogao proteći bez problema. Ovoga puta je, anonimnim e-mailom koji smo dobili, spornim označen izbor najbolje juniorke za 2010. godinu. Odlukom Sportskog saveza Općine Visoko za najbolju juniorku je proglašena Lamija Durmić, članica Taekwondo kluba „Bosna“ Visoko. Interesantno je da ovaj izbor nije osporen zbog toga što Durmić svojim rezultatima to nije zaslužila, naprotiv. Ova je mlada sportistkinja zaista bila veoma uspješna i za to postoje i validni dokazi, međutim sporne su njene godine. Lamija je 1999. godište, što znači da ima nepunih 12 godina, tako da po svojim godinama zaista ne spada među juniorke.

Ova priča bi mogla izgledati kao da je u pitanju neka namještaljka, ali samo dok se ne provjere sve činjenice, a one otkrivaju da je u pitanju nešto drugo. Predsjednik Taekwondo kluba „Bosna“ Edin Kajević nam je rekao da je kao kandidata svog kluba poslao Lamiju Durmić jer je bila najuspješnija članica tog kolektiva, koji je, usput rečeno, i proglašen najboljim, i da niko iz općinskog Saveza nije kao problem označio njene godine. Kajević se, kako kaže, čak nadao da bi mogla biti proglašena za najbolju sportistkinju uopće, jer je imala odlične rezultate u prošloj godini. Upravo tu se vjerovatno i krije cijeli problem. Sportski savez Općine Visoko u ženskoj konkurenciji bira samo dva pojedinca: najbolju sportistkinju (seniorku) i najbolju juniorku. Uz napomenu da se za najbolju sportistkinju može proglasiti i osoba koja je dovoljno mlada za juniorku, dok kod biranja juniorke nigdje nije naglašeno koliko godina bi morala imati. Tako se sam od sebe nameće zaključak da u kategoriju juniorke spadaju sve ostale sportistkinje, jer se, recimo, najbolja kadetkinja uopće ne bira.

Zato se može reći da je nedorečenost pravila kod dodjeljivanja nagrada krivac za sve, pa općinskom Sportskom savezu ovo treba biti škola za ubuduće. Ovako, nažalost, ispada da je jedini problem taj što je Lamija Durmić sa svojih 12 godina dovoljno dobra da se može nositi i sa starijima od sebe. A zapravo bi svi trebali biti sretni  što postoji jedna tako uspješna i perspektivna mlada sportistkinja.

Proudly powered by WordPress