Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nakon Visokog i Dubrovnik dobiva piramide

Dubrovački pomorski kapetan Pero Metković uvjeren je da gradski predio Lapad leži na piramidama koje mogu postati nova turistička atrakcija Grada.

Piramide, i ništa drugo

Egiptolog hobist, s 15-godišnjim iskustvom u istraživanju faraonskih grobnica u Gizi i Sahari, tvrdi kako konfiguracija tla u Lapadu nedvojbeno upućuje na postojanje cijelog lanca piramida.

„Konusni oblik brda Petka potvrđuje da je tu nekad bila piramida. I sva ostala uzvišenja na tom prostoru, od Montovjerne do Babina kuka su piramidalna, o čemu svjedoče pravilno poslagani kameni blokovi u širem okruženju, koji nikako ne mogu biti djelo prirode, nego ljudskih ruku“, kaže 64-godišnji Metković, koji se uz aktivno navegavanje na stranim tankerima kod kuće bavi turizmom, piše Jutarnji list.

Vlasnik je male turističke agencije “Ultra agent” koja turu dubrovačkim piramidama namjerava ponuditi agentima kao novinu u gradskom turističkom itinereru.

Semir kao inspiracija

„Nadam se da će moja inicijativa naići na dobar odaziv, to više što nije bez osnove. Dugo istražujem piramide, od Kaira do Visokog. Teorija istraživača Semira Osmanagića o bosanskim piramidama ponukala me da se i sam pozabavim proučavanjem dubrovačkih lokaliteta, gdje sam pronašao dosta sličnosti s onima u BiH. Prošlog proljeća posjetio sam albansko povijesno nalazište Butrint i, putujući autobusom cestom usječenom u brdo, prepoznao formacije kamenih blokova slične dubrovačkim. To me učvrstilo u uvjerenju da i naš Lapad počiva na piramidama“, priča dubrovački zanesenjak.

Na upit kako su stari egipatski arhitekti uopće dospjeli do juga Jadrana, pojašnjava kako su dubrovačke piramide zapravo podigli – ilirski graditelji.

„O ostavštini ilirske kulture svjedoče obrisi kamenja i golemi kameni blokovi koji su za razliku od vodoravno položenih egipatskih, u prostor postavljeni koso . U dubrovačkoj okolici od Konavala do Pelješca mnogo je ilirskih gradina na suhozidovima iznad kraških udolina, sličnih blokovima koje sam pronašao u Lapadu“, veli Pero Metković koji misli kako su u davnini osim Dubrovnika ilirski morepolovci kolonizirali veći dio danas poznatog svijeta, od Amerike do Indonezije.

www.radiosarajevo.ba

Proudly powered by WordPress