Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

INTERVJU: Amra Babić ministrica finansija u Vladi ZDK – “Lakše je kritikovati nego djelovati”

Nakon završetka prvog radnog dana u fotelji prvog čovjeka (žene) u Ministarstvu finansija, razgovarali smo sa Amrom Babić novoimenovanom ministricom finansija u Vladi ZDK.

Zanimali su nas prvi utisci na novom radnom mjestu, očekivanja u četverogodišnjem mandatu, snalaženje u izvršnoj vlasti nakon godina provedenih za govornicom Općinskog vijeća Visoko, status općine Visoko, projekti, analize….

Kakav je vaš stav o sastavu nove Vlade ZDK?

– Moj prvi dojam je da su to vrlo odgovorni, zreli ljudi, uspješni u svojoj profesiji i mislim da će uložiti maksimum svojih kapaciteta kako bi ovaj zadatak ispunili na što bolji način. Zaista se osjeti u ljudima spremnost za rad, odgovornost i nema praznih riječi i mislim da je ovo jedan veoma ozbiljan saziv vlade.

Šta očekujete od svojih novih saradnika u izvršnoj vlasti kantona?

– Ministarstvo finansija ZDK ima vrlo precizno definisana svoja ovlaštenja, odgovornosti i zadatke sa tačnim obavezama. Krunski dokumenat koji priprema ovo ministarstvo je budžet i gro aktivnosti koje se rade odnose se na način izvršenja budžeta, pravlje prijedloga smjernica, fiskalne politike. Ono što ja očekujem od budžeta ove godine jeste stabilnost i likvidnost, nadam se da ćemo to uspjeti sačuvati. Proteklih godina smo imali tu likvidnost budžeta, redovno izmirivanje svih obaveza prema svih oko 8000 budžetskih korisnika, za šta se nadam da ćemo moći zadržati i u ovom periodu. O nekoj razvojnoj komponenti ovog budžeta u 2011.g. baš se i ne može govoriti, ali ja mislim da je to realno planirati u naredne tri godine ove Vlade. Ono što ja očekujem su zaista precizni i realni zahtjevi, jer želje su jedno, a mogućnosti su drugo. Moramo se zajedno uklopiti. Naravno da su želje uvijek veće, ali mislim ako svedemo u neke realne okvire uz određene mjere štednje, onda možemo uraditi i nešto značajnije nego što se radilo u ovom dosadašnjem budžetu. Budžet ZDK u ovom bi mjesecu trebao biti usvojen i trebao bi, jednim brzim tempom, da pređe put od nacrta do samog dokumenta i ja se nadam da će Ministarstvo finansija uspjeti na vrijeme ispuniti sve svoje obaveze i pripremiti za Skupštinu i Vladu taj dokumenat. Mi sad imamo zahtjeve budžetskih korisnika koji su malo veći od realnih mogućnosti i koji će vjerovatno morati pretrpjeti određene izmjene kako bi se mogle svesti u realne okvire i bili izvodljivi. Ono što od saradnika očekujem, kada je riječ o ministarstvu i od drugih ministara, jeste da budu svjesni trenutka u kojem se nalazimo, da postavljaju realne zahtjeve, zahtjeve koje ćemo moći ispoštovati i sprovesti u djelo. Naravno, određene mjere štednje očekujem od svakog ministra, koji bi trebali u okviru svog sektora pronaći načina da se nešto i uštedi, a svako će to sam u svom sektoru naći procjenjujući koliko prostora ima. Ako želimo imati budžet kojim će biti zadovoljni svi, onda svi moramo malo razumijevanja pokazati i prema drugima, a ne samo prema sebi i svojim zahtjevima. Znači Ministrastvo finansija je to ministarstvo koje uokviruje u realne okvire želje svih budžetskih korisnika.

Koji će biti vaši osnovni ciljevi kao ministrice finansija u Vladi kantona?

– Prije svega to je stabilnost i likvidnost budžeta, ispunjenje svih preuzetih budžetskih obaveza prema budžetskim korisnicima. U ovom mjesecu imamo zaista puno posla. Pretpostavljam da će kasnije biti više vremena za neke analize, unapređivanje nekih boljih zakonskih rješenja. Moj prvi dojam o Vladi ZDK je veoma pozitivan. To je ipak jedna vlada koja je imala kontinuitet, i mislim da će i ova nova Vlada nastaviti na kontinuitetu te stare vlade. Samo je jedan ministar ostao iz saziva stare Vlade. Ne samo zbog nejgovog prisustva da se taj kontinuitet zadržava nego zbog samog stava Vlade da zadrži sve ono što je bilo pozitivno, podrži sve one pozitivne projekte.

 

Kakva je pozicija Visokog u odnosu na ostale općine ZDK u smislu budućeg razvoja i ulaganja?

– Svaka priča ima dvije strane. Ja s jedne strane znam odličnu priču, ali se nadam da ću drugu stranu tek upoznati, a tek tada će biti moguće dati realan odgovor. Tek sam prvi dan u Ministarstvu, i ne mogu baš tako napamet davati ocjene i procjene. Ono što se tiče Visokog i njegovog razvoja, Vlada do kraja mjeseca treba napraviti program rada kao i sva ministarstva i ja se nadam da će u tim programima biti mjesta za Visoko. Ekspoze premijera, koji je on iznio na samoj Skupštini, u nekoliko navrata se dotakao Visokog i svakako je Visoko sredina u kojoj će se razvijati turizam ZDK, pa onda i neke druge djelatnosti. Ono što su primjedbe bile uvijek kod nas u Visokom je da nešto tražimo, a ništa ne dobijemo. Međutim, ono što sam ja dobila informacija sa druge strane jeste da mi to baš i ne tražimo. Ja sam evo i danas (02.03.2011.g. op.a) imala informacije da su određena sredstva nekim ministarstvima ostala neutrošena jer nije bilo dovoljno aplikacija. Ne govorimo ovdje samo o Visokom, nego uopćeno sa svih općina. Znači ostane nekih sredstava zbog toga što se ne aplicira na vrijeme ili se na neodgovarajući način aplicira i vjerujem da će biti dosta prostora za Visoko, ali će nam biti potreban nešto bolji link sa kantonalnom Skupštinom i Vladom i malo više informacija i načina da te informacije plasiramo i u javni i u privatni sektor, da se zainteresuju građani i svi drugi subjekti koji su zainteresovani da apliciraju prema budžetskim sredstvima.

Nakon dosadašnjih ministarskih pozicija koje su popunjavane predstavnicima iz Visokog, na ovu dosta željenu poziciju dolazi žena. Kakva su vaša očekivanja s te pozicije?

– Iz SDA Visoko su predložena četiri imena kao prijedlog za ministre sa konkretnim ministarstvima. Mi nismo kandidirali nikog za sva ministarstva nego smo bili konkretni pa smo rekli da je Amra Babić kandidat za Ministarstvo finansija, Ahmet Kurspahić za Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Dženan Bećar i Emir Fejzović za nadležna ministarstva. Naravno, politički kompromis se uvijek traži, a ono gdje su se „kockice složile“ je moje ime. SDA je dobila šest ministarstava, a 12 je općina na kantonu. Bilo je puno više zainteresovanih nego što se moglo udovoljiti, a bilo je i onih koji su imali bolji izborni rezultat ili lošiji, ali ja mislim ovako pošteno kad se se ovo uzme u obzir, da smo mi dobro prošli. Mislim ovdje i na SDA stranku u Visokom.

Visoko prvi put ima ovu “tešku” poziciju u ZDK, ministricu finansija u Vladi iz SDA. Jeste li ovu poziciju priželjkivali tokom posljednjih godina aktivnog sudjelovanja u političkom i društvenom radu?

– Ja sam do sada u politici više bila usmjerena prema zakonodavnoj vlasti i kao kandidat za Zastupnički dom FBiH te sam ambicije i ispoljila. Međutim, volja birača i splet okolnosti su učinili to da ja ne prođem u Parlament kao kandidat i ja o izvršnoj vlasti nisam razmišljala. Međutim, kroz sam izborni proces i proces kandidovanja i formiranja izvršne vlasti počelo se spominjati moje ime i eto ta kandidatura postala je izvjesna. Ja to doživljavam kao veliku odgovornost, izazov i još uvijek se osjećam dovoljno zainteresovanom za takvu vrstu izazova i ja sam to prihvatila prvenstveno iz tog razloga. Nadam se da ću uspjeti odgovoriti zahtjevima, jer ovo je ipak jako zahtjevan posao, nešto što će oduzimati i više vremena kojeg sam ja možda do sada i trošila na svoj posao i puno više snage i svega drugog, ali jednostavno kad ste u kolu tada trebate i igrati. Vidjet ćemo šta će biti iz svega toga. Nikada mi u životu nije bio plan obnašati neku funkciju izvršne vlasti, posebno zato što, ne mogu reći, lakše je kritikovati nego djelovati, ali to je sigurno lakše, ali za te takve ambicije čovjek se možda malo i rodi. Ja sam bila usmjerenija prema drugim vodama, prema biznisu, ali vidjet ćemo i ovo kako će biti.

Očekuje vas težak posao, izrada budžeta. Hoće li biti prostora da ovogodišnji budžet ima više razvojni karakter?

– Ne. Ja iskreno to moram reći.Tendencija je prema stabilizaciji, likvidnosti, pomirenju, socijalnom miru. Evo već imamo prema staroj Vladi upućene prijedloge sindikata policije. Sutra ja ne znam šta nas čeka, hoće li se neko drugi pojaviti. Mislim da je nerealno u ovom trenutku govoriti o nekom razvojnom budžetu, ali mislim da je to realno planirati za 2010.g. U ovom trenutku treba napraviti dobre planove i programe, pogledati i prihodovnu stranu budžeta, ima li tu nekog prostora za djelovanje, a potrošiti pare je lahko. Treba biti realan i svjestan trenutka u kojem mi živimo, mada su optimistična moja predviđanja. Ja sam danas tražila i neke izvještaje i o punjenju budžeta i iz onoga što sam vidjela, to je prilično solidno.

Možete li nam dati kratku analizu posljednjih izbora zbog čijih se rezultata evo čekalo pet mjeseci na formiranje vlasti u ZDK?

– Mislim da je u uslovima u kojima su održani opći izbori, u atmosferi koja je vladala oko izbora napravljen jedan dobar rezultat, ma kako to neko drugi pokušavao tumačiti. Što se tiče SDA Visoko, ja sam lično zadovoljna. Naši kandidati dr. Senad Karavdić i Mirza Ganić na kantonalnoj listi bili su 11. i 12. Ulaskom Bernadete Galijašević u izvršnu vlast, dr. Karavdić je ušao u Skupštinu ZDK, a prvi na ovoj listi čekanja je Mirza Ganić i za očekivati je da će u ove četiri godine i Mirza Ganić ući u Skupštinu. Kada posmatramo rezultate ostalih političkih partija u Visokom, treba biti zaista zadovoljan. Imamo i iz stranke SBB zastupnicu u Skupštini Meldinu Ugarak, federalnu zastupnicu Jasminu Zubić iz SDP-a. Da smo malo više glasali „visočki“ i rezultati bi danas bili bolji. Drago mi je da smo u ljudima pobudili taj osjećaj glasanja za „svoje“ i moje su procjene da ćemo prave rezultate imati tek za četiri godine. Naravno, druge općine su to naučile prije nas i mi se možemo ljutiti i govoriti šta hoćemo, ali oni su tu matematiku sračunali bolje od nas. Kad je riječ o SDA ja ću samo reći statistički, mi smo imali odnos glasova za stranku i kandidata, recimo, na federalnom nivou 1:2, znači 50% ljudi koji su dali povjerenje stranci glasali su za čovjeka – glasali su za našeg kandidata. Ove godine je to skoro pa 75 % i to je veliki pomak i ja se nadam da ćemo mi u budućnosti znati se ponašati još više lokalistički kad su izbori u pitanju, jer je to prilika da mi imamo svoje predstavnike u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Ali bez jedne sinergije koja samo zajedničkim radom i trudom može nastupiti, nema rezultata. Nije dovoljno imati samo jednog čovjeka, ako nema zajedničkih aktivnosti, ako se ne napravi mreža ljudi koji pozitivno razmišljaju i žele dobro ovom gradu i od toga opet neće biti ništa.

Ja se stavljam na raspolaganje i svim privrednim subjektima, nevladinim organizacijama da u granicama zakonskih mogućnosti i mojih ovlasti podržim svaki projekat koji bude apliciran prema Vladi ZDK.

Proudly powered by WordPress