Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Spalionica iz ugla “Eko Vikinga”

Cijeneći brigu renomirane firme „Prevent – Leather“ o zbrinjavanju organskog otpada na način izgradnje postrojenja za termičku obradu otpada – spalionice, postavlja se pitanje da li nam je to potrebno? Ekonomska opravdanost postoji, ali isključivo za „Prevent – Leather“, a šta je sa ovim gradom?

Šta ovaj grad dobiva od tog postrojenja?

Šta dobivaju građani sa ovim postrojenjem? Na prvo pitanje nameću se neki od odgovora kao što je nekoliko radnih mjesta i podizanje rejtinga načelnika kod firme „Prevent – Leather“ i Federalnog ministarstva okoliša i turizma. Građani, međutim, dobijaju mnogo više: napokon ćemo ostati bez „mirisa“ po kojem smo prepoznatljivi jer to više nije „miris“ Preventa već „miris“ grada. Građani će pored toga dobiti i dioxin koji je visoko toksičan i može uzrokovati reproduktivne i razvojne probleme oštečenje imunološkog sistema, ometanje hormona i može izazvati rak pluća, želuca i debelog crijeva. Dioksini su skupine hemijski srodnih spojeva koji su uporni zagađivači okoliša.
Osim dioksina prilikom spaljivanja nastaju i drugi otrovni ugljikovodici (furan, zatim teški metali kao olovo, krom i berilij, kao i toksični plinovi poput klorne i fluorne kiseline, dušikovi sumporni oksidi) koji negativno utiću na zdravlje ljudi, destruiraju okoliš i prirodu. Napominjemo da su ovi proizvodi obavezni u procesu spaljivanja. Činjenica je da građani puno više dobijaju. Mišljenja smo da ovo ipak ne treba našem gradu i mi ćemo zastupati svoje stavove na Javnoj raspravi, koja će se održati 09.03.2011 u 12 sati u prostorijama OŠ „Kulin Ban“, te ovom prilikom upućujemo poziv NVO grada Visokog i šire, da učestvuju u istoj.

UPRAVNI ODBOR

Proudly powered by WordPress