Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Jedan od zahtjeva iseljenje iz zemlje

“Štrajk policije u Zeničko-dobojskom kantonu počet će 25. marta ispred zgrade kantonalne Vlade u Zenici i trajat će do ispunjenja naših zahtjeva”, izjavio je Elvedin Mioč, predsjednik Sindikata policije ovog kantona.

“Štrajk je jedino preostalo sredstvo sindikalne borbe nakon što Vlada ZDK nije pristupila usaglašavanju svojih propisa sa Federalnim Zakonom o plaćama i naknadama policijskih službenika”, kazao je Mioč, ukazavši da nisu planirana ni sredstva za isplatu izvršnih sudskih rješenja na teret budžeta. Osim toga, za uposlenike MUP-a već duže vrijeme nema redovnih ljekarskih sistematskih pregleda. Na pres konferenciji u sjedištu kantonalnog MUP-a, Mioč je ukazao da nijedan od zahtjeva nije ispunjen, te da Sindikat nije konsultovan oko ovogodišnjeg kantonalnog budžeta.

“Ubuduće sva je odgovornost na premijeru, Vladi, predsjedavajućem i poslanicima u Skupštini ZDK”, rekao je Mioč, napomenuvši da će za vrijeme trajanja štrajka policajci biti angažovani samo na nužnim poslovima i hitnim intervencijama. U drugoj fazi štrajka, nakon 31. marta, poduzet ćemo radikalne mjere, uključujući i štrajk glađu uz zahtjev za iseljenje iz zemlje”, upozorio je predsjednik Sindikata policije ZDK. Na pres konferenciji je ukazano da je osnovna plata policajca u ZDK oko 530, a sa dodatkom u prosjeku između 700 i 800 maraka, te da se ne plaća rad subotom i nedjeljom, kao i prekovremeni rad.

(Tekst i foto: Šerif B – RTV Zenica)

Proudly powered by WordPress