Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Naš uspjeh je plod naše karizme i ideja privrednog razvoja BiH

Jedna od dvoje zastupnika u Skupštini ZDK iz Visokog je Meldina Ugarak iz SBB BiH. Mlada majka dvoje djece, kojoj je ovo prvi politički angažman, odgovorila je na nekoliko naših pitanja.

Koji će biti vaši osnovni ciljevi kao zastupnice u Skupštini ZDK?

Naša predizborna programska načela su meni i svim poslanicima SBB BiH osnova za naš dalji angažman. Nastojat ću da se promjene mnoge komplikovane administrativne procedure. Razgovarat ću sa omladinom, sportskim radnicima kao i sa privrednicima, saslušati njihove probleme i pokušati naći adekvatno rješenje. Vlada ZDK mora stvoriti bolje uslove življenja.

Pet mjeseci nakon izbora, formirana je vlast u ZDK i većem dijelu BiH. Kako komentirate rezultate posljednjih izbora?

Mi smo zadovoljni izbornim rezultatom na području općine Visoko kao i uopće na nivou FBiH. Bili smo druga stranka po broju dobivenih glasova, a  naš predsjednik je dobio najveći broj glasova i jedina smo stranka koja je ostvarila direktan ulazak zastupnika u ZDK. Falilo nam je samo 42 glasa za mjesto federalnog poslanika. Na nivou BiH imamo ukupno 48 poslanika, što je fenomenalan rezultat za najmlađu političku opciju u BiH. Vjerujemo da su ti rezultati na ovim izborima plod naše karizme koju smo pokazali, plod našeg programa gdje na prvo mjesto stavljamo privredni razvoj. Ogromnu pažnju posvećujemo  omladini, obrazovanju i zapošljavanju i mi ćemo, bez obzira što smo opozicija, raditi u naredne 3,5 godine na realizaciji tih naših programskih načela, naravno u skladu sa pozicijom koju zauzimamo.

Jedna ste od najmlađih zastupnica u Skupštini ZDK. Imate li uzora u političkom svijetu?

Da tražite uzora u nogometu ili Taekwandou, ja bih vam odgovorila da je to Edin Džeko. U političkom smislu mi je uzor program SBB BiH. Mislim da mnogi dosadašnji političari rade na stvaranju problema, a ne na njihovom rješavanju. I sami znate šta su do sada riješili. Ništa ili skoro ništa. Mislim da mora doći do smjene generacija. Mladi moraju dobiti više manevarskog prostora. Oni su školovani, puni energije i elana, žele se dokazati. Mislim da bi oni donijeli bolje zakone od ovih političkih “Maradona”.

Jeste li zadovoljni  izborom kandidata koji su ušli u izvršnu i zakonodavnu vlast na nivou ZDK, i šta očekujete od vašeg zajedničkog rada?

Nadam se da će nova Vlada više pažnje posvetiti privredi, omladini i stvarima o kojima smo prethodno govorili. Mora doći do promjene  nekih zakona, posebno o promjeni Zakona o tenderu. Evo, kada vi kao novinar pitate ko je prodao ugalj školama ZDK i kojeg je kvaliteta taj ugalj? Pogledajte u jutarnjim satima dimnjake u školi u Dobrinju, recimo, i fabrike udaljene 100 m od škola sa puno većom kvadraturom. Enormna je razlika u ta dva dimnjaka. Kvalitet uglja u toj školi je nikakav, pun sumpora, a  cijena je veća. Pitam se ko je prodao takav ugalj školi pored rudnika u Brezi, Kaknju i Zenici? Evo i primjera KTK Visoko. Svi riječima žele pomoći KTK, a  niko ne uzima njihove proizvode, evo konkretno HTZ opremu.Traže se razni vidovi pomoći koji ostaju samo na riječima, a pomoć bi trebala biti i u prodaji njihovih rukavica. Mišljenja sam da se vlasnici ovih preduzeća, Vlade kantona i FBiH trebaju početi domaćinski ponašati.

Kako iz perspektive mlade žene sa političkom karijerom u usponu danas posmatrate Visoko?

Visoko je zahvaljujući prije svega Visočanima od čaršije postalo to što je postalo. Broj zaposlenih drastično se smanjio. Mnogi privredni giganti  su na koljenima, prvenstveno zahvaljujući politici i nesposobnom menadžmentu. Više se radilo za sebe, nego za čaršiju i kolektive. Krijumčario je šta je ko mogao, a niko nizašta nije odgovarao. Pogotovu je sporan period od 1998-2008.g. kada je u BiH bilo novaca. Visoko nikako da napravi visočku strategiju, a o njoj svi pričaju. O “Visočkoj školi” se još samo priča, a  mnogi su radili protiv nje. U međuvremenu je Visoko imalo svoje predstavnike na svim nivoima u BIH, a  vidite koliko su uradili za Visoko. Istovremeno su i općinske strukture neadekvatne. Plaćaju zimsko čišćenje po više puta. Odobrena sredstva iz budžeta ne mogu da potroše i ona propadaju. Dešavaju se ogromne, bespotrebne tužbe i gube se ogromna budžetska sredstva. Zbog toga nema novaca ni za sport, ni za socijalno ugrožene, a o razvojnom budžetu da i ne govorimo.To treba prekinuti, ali i narod to mora shvatiti. Mora spoznati zašto su nam ceste takve kakve jesu, zašto nemamo kanalizacionu i vodovodnu mrežu na području cijele općine Visoko, te zašto stipendiju nema neko ko to zaslužuje.

Spominjete neke negativne stvari u  Visokom. Šta biste još izdvojili kao pojavu koja vam se ne sviđa?

Pa, evo izdvojit ću problem rasvjete u ruralnim područjima u primjeru neiskorištenih sredstava iz 2010.g. za rasvjetu u Hanovima. Ne sviđa mi se što nema dovoljno novaca za sport, kulturi, itd. Narod je taj koji mora izabrati sposobne, a  ne podobne. Mislim da je negativna pojava i to što svi dosadašnji političari nisu uspjeli  naći zajednički jezik oko gorućih problema. Svi su se dodvoravali svojim šefovima, a  zapostavljali Visoko. Iz tog su se razloga ignorisali  mnogi dobri prijedlozi drugih  političkih opcija. Katastrofa je da se nešto ne prihvata iz takvih razloga. Neophodno je što više razgovarati i doći do spoznaje šta je to problem i zajedničkim ga snagama riješiti.

Ima li nešto što biste u Visokom izdvojili kao pozitivnu pojavu?

Pozitivno je što se u Visokom pojavio SBB  koje je okupio dosta privrednika i školovane omladine, koji će raditi na rješavanju već spomenutih problema. Mi trenutno do općinskih izbora radimo na jačanju našeg članstva, te i ovim putem pozivamo sve one koji su za zdrav i progresivan razvoj, da nam se priključe. Nadam se da će naše ideje prihvatiti i birači i pomoći nam da zajedno napravimo korjenite promjene.

Koliko vam pomaže ili odmaže činjenica da ste u bliskom srodstvu sa Džemilom Ugarkom, predsjednikom OO SBB Visoko?

Sama činjenica da je Džemil Ugarak moj svekar – babo, on je dio mog života i ja sam više nego presretna. Imati takvog čovjeka  kao savjetnika, podršku, a prije svega odgajatelja bi svako na ovom svijetu poželio. Eh, sad jeste da je nekada prestrog, ali to je ono što ga je u životu dovelo do uspjeha, manje-više u svim segmentima. Realnost je da smo oboje u istoj političkoj partiji i to vrlo često ljudima upada u oči, a i riječ nepotizam je dio te priče. Već sam jednom spomenula da onaj ko poznaje Džemila Ugarka mislim da zna da kod njega ništa nema na “lijepe oči” i da sve u životu ide prema zasluzi i angažmanu. Kako god, ja sam uvjerena da sve u životu ima dvije strane, pa tako i ovo srodstvo sa Džemilom Ugarkom; neki me vole zbog toga, a neki ne, ko bi nama ugodio. Hvala Bogu, majka me odgajala bez doza kompleksa tako da je i ne slušam šta ko kaže već imam svoj stav koji je usmjeren ka dobrom prijateljstvu i humanizmu. Naravno, uvijek postoje i oni koji tumače na svoj način. Mislim da niko ne bi trebao biti okarakterisan ili svrstan u neku kategoriju ljudi zbog njegovih roditelja ili društva u kojem se nalazi.

Kakav je vaš stav o planu izgradnje spalionice u Visokom?

Što se tiče spalionice, mislim da se ovdje radi o problemu koji postoji već duže vrijeme. To su razni otpadi, kože i ostale hemikalije koje treba ispitati sa stručne strane. Da li je spalionica pravo rješenje, ne bih vam mogla odgovoriti, jer sam laik i nisam dovoljno informisana za ovu oblast kao drugi moji sugrađani. Neka druga opcija koja bi mogla donijeti optimalno rješenje u ovom trenutku, mislim da bi bila investicija od Općine Visoko. Tu mislim na angažovanje stručnjaka u toj oblasti koji bi ustanovili šta se inače dešava sa tolikim otpadima, koji se na raznorazne načine odlažu u naše rijeke ili kopaju u zemlju, ko zna  da li sa odobrenjima ili bez njih –  izjavila je za Visoko.co.ba Meldina Ugarak, zastupnica u Skupštini ZDK.

Proudly powered by WordPress