Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visočani nisu kadri ispuniti biznis plan!?

Danas je u Preventu, tačnije Prevent Leatheru došlo do masovnih otkaza. Navodno sve se dešavalo oko 15:00 sati kada su pojedinačno pozivani rukovodioci ovog dijela kompanije i kada im je saopćeno da više ne rade u Preventu. Tom prilikom su im oduzeti službeni telefoni, kompjuteri i zatvoreni account računi na e-mailu. Navodni razlog jednostranih otkaza jeste “neispunjenje” biznis plana. Otpušteni uposlenici, dojučerašnje prve perjanice ove firme među kojima ima i onih koji su od prvih dana u Preventu, a koje smo kontaktirali zamolili su ako može bez zvaničnih izjava, ali su potvrdili da su dobili otkaze i to je sve što mogu reći u ovom trenutku.

Iz naših izvora, nezvanično, saznali smo i to da u posljednje vrijeme Prevent Leather ostvaruje mjesečni gubitak od cca. 2.000.000 KM. Oni koji redovnije prate i čitaju informacije sa našeg sajta znaju da smo o detaljima i poslovanju Prevent Leathera pisali kada je bila aktuelna afera sa navodnom krađom koža u januaru prošle godine, kada su se također desili otkazi. Mi smo tada pisali da stvarni razlozi te afere nisu bile ukradene kože, njih cca. 60, već da je stvarni razlog gubitak koji ostvaruje Prevent Leather? (Uzgred lopov-i još uvijek nisu pronađeni). Tada smo prognozirali otkaz i Admira Pejkušića, i bili u pravu jer Pejkušić odnedavno također više ne radi u Preventu. Stvarno pitanje je sada da li su zaista danas otpušteni Visočani jedini i stvarni krivci za navodne Preventove gubitke ili se nastavlja trend po kojem Visoko, prema ubjeđenju vlasnika kompanije, nema dovoljno pametnih ljudi i kadrova za stalni trend rasta ova firme!?

U svakom slučaju, nakon informacije o želji Preventa da izgradi spalionicu u krugu svoje fabrike, koja je odjeknula kao ekološka bomba, današnji otkazi su jedna druga vrsta bombe koja je u Visokom shvaćena kao još jedan udarac na visočko dostojanstvo.

Ovim povodom kontaktirali smo i nadležnu službu u Preventu i dobili ovakav odgovor:

“Prevent Leather cijeni vaš interes za poslovnu odluku Uprave Društva da raskine ugovor sa odredjenim brojem uposlenika. Poslovna odluka je bazirana na namjerama Preventa da bude još bolji u svome poslovanju. Naši kupci su globalni ekonomski lideri i od naših uposlenika očekujemo maksimalan angažman u izuzetno zahtjevnoj automobilskoj industriji.”

Proudly powered by WordPress