Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Seminar o okolinskim dozvolama

Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona i Regionalna razvojna agencija REZ Zenica, organizovali su danas u Zenici jednodnevni info-seminaru na temu „Izazovi okolinske dozvole“, namijenjen kompanijama iz metaloprerađivačke i drvoprerađivačke industrije sa područja ovog kantona.

“Želimo ojačati svijest predstavnika privrede o značaju okolinskih dozvola, a krajnji cilj je zaštita zdravlja ljudi”, izjavio je Mladen Rudež, pomoćnik ministra u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma. Prema njegovim riječima, BIH je ušla u reformske procese o pitanju održivog razvoja, koji je utemeljen na načelima zaštite okoliša.

“Dobijanje okolinskih dozvola i prilagođavanje proizvodnje je dugoročan proces, pri čemu se može konstatovati da BiH više neće biti zagađena kao što je bila,jer na primjer, Cementare u Kaknju i Lukavcu 10 puta manje zagađuju okoliš nego prije rata”, kazao je Rudež.

“Kada je u pitanju ArcelorMittal Zenica odgovorno tvrdim da su u posljednje dvije godine 3 puta manje vrijednosti zagađenja zraka nego prije rata, ali još nismo zadovoljni, kao ni javnost Zenice..

-Okolinske dozvole koje je dobio zenički Mittal smanjit će pritisak na okoliš, a pravi rezultati mogu se očekivati za 3 do 5 godina”, istakao je Rudež. Seminar u sjedištu Privredne komore ZDK u Zenici priređen je uz podršku projekta „FIRMA“ kojeg u BiH provodi američki USAID i Švedska SIDA.

(RTV Zenica)

Proudly powered by WordPress