Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Više od 800 žena sa područja općine Visoko uključeno u program edukacije

Prva generacija od 150 žena sa područja općine Visoko i MZ Šareni Hanovi, dobila je danas certifikate o završenoj obuci,  nakon što su prošle jednogodišnji program „Obnavljanja životnih vještina žena“ koji je realizovalo Udruženje Žene za žene International Sarajevo. Svečanoj ceremoniji  prisustvovala je i supruga američkog ambasadora u BiH Danuta Moon, kao i predstavnica USA ambasade  Deborah Bernlohr.

Ističući kako je uloga žene u društvu izuzetno važna, načelnik Općine Visoko Munib Alibegović razgovarao je s predstavnicima Udruženja Žene za Žene i sa suprugom američkog ambasadora, kome su se posebno zahvalile za njegovu podršku projektima ovog udruženja.

„ Mislim da ovo puno znači ne samo za žene koje su završile ovaj jednogodišnji trening već i za sve žene. Gospođe  su izabrale ne samo bolju budućnost za sebe već su pružile nadu drugim ženama. Pokazale su da je promjena moguća i da se žene ne moraju osjećati bespomoćno. Jako je važno da žene koje se bore sa svakodnevnim životom imaju podršku Vlade (Općine), posebno ako su u pitanju muškarci, jer ženama stvarno treba razumijevanje muškaraca  koji čine većinu stanovništva.“ – ovim se riječima obratila Danuta Moon načelniku i njegovim saradnicima, naglašavajući važnost ovog trenutka.

Godinu dana 150 žena  su kroz ovaj program imale priliku da se educiraju o njihovim društvenim, političkim i ekonomskim pravima i biznis treninzima. Pohađale su dvomjesečne kurseve iz plasteničke proizvodnje, sakupljanja ljekovitog bilja te pletenja i veza. Uz to, ovim ženama pruženanje finansijska i moralna podrška putem mjesečne donacije i uvezivanjem kroz pisma sa njihovim sponzorima iz Amerike.

Iz urbanog dijela Visokog  u ovoj se godini uključilo 400 žena, te još 450 iz ruralnih mjesnih zajednica:  Topuzovo Polje, Goduša, Šareni Hanovi, Hlapčevići, Radovlje, Liješeva i Kralupi, gdje je program rada također proširen.

Dobitnice certifikata pozdravila je i direktorica Udruženja Žene za žene International Sarajevo, Seida Savić, a  svoja su pozitivna iskustva sa ostalim ženama podijelile  Almedina Mušinbegović i Mukadesa Bašić, polaznice ove edukacije.

Organizacija Žene za žene International Sarajevo u BiH postoji od 1993.g. s ciljem socijalne i ekonomske podrške ženama BiH.

Proudly powered by WordPress