Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Novi albumi Hladnog Piva i Shaderwan Code večeras od 20:00 sati na Radiju “Visoki”

U večerašnjem programu radija “Visoki” zadovoljstvo nam je svim muzičkim zaljubljenicima predstaviti dva nova albuma. Radi se o albumima grupe Hladno Pivo “Svijet Glamura”, te o albumu grupe Shaderwan Code pod nazivom “Kad procvatu behari”. Oba ova albuma moći ćete ekskluzivno preslušati u našem programu večeras, od 20:00 sati.

Što se tiče Hladnog Piva album je snimljen pod producentskom palicom Edija Cukerića, koji je isti posao odradio i na njihovom četvrtom albumu “Pobjeda”. Album zvukovno i lirički ponekad dijeli veću sličnost sa “Šamarom” nego s “Knjigom žalbe“, ali melodije su i ovdje ‘hladnopivovski’ koncizne, a tekstovi nose onaj prepoznatljiv potpis koji ih izdvaja od svih drugih sastava na sceni. Na albumu se nalazi 12 pjesama u prepoznatljivom zvuku Hladnog Piva.

Odmah nakon slušanja posljednjeg ostvarenja Hladnog Piva moći ćete poslušati i novi album benda Shaderwan Code. Grupa Shaderwan Code sastoji se od četiri člana grupe Zabranjeno pušenje (Sejo Sexon, Branko Trajkov, Paul Kempf i Robert Boldižar) i pet vokala zbora zagrebačke džamije Arabeske (Alma Srebreniković, Amina Kazaferović, Lamija Aličelebić, Merima Salkić i Selma Ibrulj). Uz njih bubanj u grupi Shaderwan Code svira Mihael Vlah, dok su bas gitaru na albumu odsvirali Dejan Orešković Klo i Predrag Bobić.

Na albumu se nalazi deset pjesama. Riječ je o obradama sedam tradicionalnih pjesama i ilahija s područja Bosne i Hercegovine i Srbije (Puče puška, Moj golube, Džaferbeg, Sejmeni, Sarajevo, Džezalah, Kazuj cesto, džerimo), o dvije pjesme grupe Zabranjeno pušenje specijalno prearanžirane za ovaj album (Lijepa Alma i Dok čekaš sabah sa Šejtanom) te pjesmi Šabana Gadže “Kad procvatu behari” koja je već postala svojevrstan YouTube hit sa gotovo pola miliona pregleda spota.

Upravo je pjesma “Kad procvatu behari” kojom se završava film bosanskohercegovačkog režisera Jasmina Durakovića “Nafaka”, te reakcije slušalaca na tu pjesmu, dodatno motivirala sve članove grupe da nakon suradnje grupe Zabranjeno pušenje i zbora Arabeske oforme grupu Shaderwan Code.

http://www.youtube.com/watch?v=Mfz52h83IQo

Proudly powered by WordPress