Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

22. april/travanj, međunarodni Dan planete Zemlje

U Sjedinjenim Američkim Državama 22.04.1970.godine održane su prve masovne demonstracije za zaštitu okoliša na kojima je učestvovalo više od 20 miliona ljudi, od kada je ovaj dan proglašen DANOM PLANETE ZEMLJE.

Danas ovaj dan predstavlja globalnu inicijativu usmjerenu prema zaštiti prirodnih resursa našeg planeta i organizirano se obilježava u više od 175 država.

Logično pitanje na ovu konstataciju je: Šta je sa nama? Šta je sa, konkretno, Visočanima? Hoćemo li ikada doći tobe?

Narode, činjenice su poražavajuće. Zatrpat ćemo sami sebe svojim g…… ili modernije rečeno otpadom.

Govorimo o divljim deponijama koje se rađaju kao glive poslije kiše, mada mi ne zastupamo to mišljenje, mišljenja smo da mi već sada živimo na jednoj velikoj divljoj deponiji, samo ne znamo koliko smo toga svjesni, ili jesmo ali nećemo da se odazovemo na urlike „hude“ prirode koja, ako je dosada jaukala, a sada urla.

Ne ndaj Bože da nas pođu stizati njene suze, mada imamo sve predispozicije za to, a onda teško nama.

Izopačenosti ima raznih, ali što smo se mi izopačili prema ovom svom komadu majke Zemlje, e to je za izučavanje.

Razmišlja li iko kad baci neki otpadak i kaže odnijet će voda, da će ista ta voda i donijeti tako nešta samo možda još i gore i više.

Nažalost u našem slučaju ne radi se samo o vodi, mi smeće „sijemo“ nemilice, a kako posiješ tako ćeš i požnjeti, samo ovdje je malo žetalaca.

Na globalnom planu donesene su mnoge konvencije, baš kao i kod nas, o zaštiti okoliša ali osim potpisa nije ništa konkretno učinjeno.

Svi smo čuli i čitali o globalnom zagrijavanju, zagađenosti atmosfere, uništavanju ozonskog omotača i efektu staklenika, pa je li došlo vrijeme da se nešto konkretno uradi, a ako niste nagodni danas za rad dovoljno je da o svemu ovom razmislite jer poslije ćete sigurno biti bolji ljudi,

EKOLOŠKI OSVJEŠTENI.

Nema razloga za optimizam, nema razloga za pesimizam, postoje svi razlozi da se djeluje ODMAH!!!

Ovom prilikom obavještavamo javnost da će Udruženje za zaštitu rijeka, riječnih slivova i ekstremne sportove „EKO VIKING“ u povodu obilježavanja Dana planete Zemlje organizirati promotivni rafting na rijeci Fojničkoj, na dijelu od Kiseljaka do Visokog sa početkom u 14 sati.

Svma koji dođu i podrže ovu akciju u periodu od 18 do 19 sati  na Siciliju bit će podjeljeni besplatni plodovi majke Zemlje tj. paketići srijemoža (divlji bjeli luk ili medvjeđi luk).

Nadamo se da će ovaj skromni tekst kod svojih uživalaca izazvati bar neko razmišljanje ,jer samim tim svaki čitalac postaje puno bolji i osvješteniji čovjek.

UPRAVNI  ODBOR

Proudly powered by WordPress