Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Grad predstavlja hardware za software urbanih događaja

Istina je da grad ne čine kuće nego ljudi, ali njegovo funkcioniranje i njegov duhovni supstrat je vezan  i za neke vrlo zanimljive i neizbježne prostore.

Svi, stariji i mlađi, znaju šta je Gradska kafana i šta ona simbolizira u svakom gradu. Definitivno je postalo jasno da bi trebalo nekim novim zakonskim aktom obavezati općinska vijeća da moraju imati Gradsku kafanu. Gradska kafana je objekat koji svojim specifičnim izgledom želi dati svoj doprinos povratku starih vrijednosti ali na jedan savremen način. Nema grada ako nema Gradske kafane. Gradska kafana po svojoj konotaciji podrazumijeva korisnike srednje ili starije životne dobi. Obično se nalazi u glavnoj ulici centralne zone grada. U Gradskoj kafani od starih vremena postoji pravilo da se sve  prvo izelaborira, pa pripremi i odluči, a općinski vijećnici kasnije samo podizanjem ruke potvrde mišljenje javnosti i glasaju za ono što je već dogovoreno kao stav građana u Gradskoj kafani. Gradske kafane ne nastaju dozvolama i rješenjima o radu. Ta kultna institucija se rađa iz navike onih koji pripadaju jednom gradu i koji prije svega vole svoj  grad. U Gradskoj kafani je s vremena na vrijeme i sud i gruntovnica, a i poresko odjeljenje, i urbanizam, i ”socijalno i penziono”, i rješenja komunalnih problema, sporta, kulture, umjetnosti. Jednostavno svim sferama  života  ima se seriozan pristup. Pitanjima i odgovorima na veliki broj tema pristupa se i kroz humor, a često i sa dobrom notom zbilje, pa su izložena lokalnim opservacijama.

Veliki je i izbor svih vrsta kafa, čajeva i sokova. Tu su nezaobilazni rahatlokumi i mineralna voda, a ponuda se ne završava uvijek sa svježim kolačima i sladoledom. Izbor zna biti i na nešto „pjenušavom“ sa 0 % ili nešto žešćem. Postoji tradicija u načinu konzumiranja ovoga svega ponuđenog, pa u Gradskoj kafani nema niko pravo da narušava  „protokol” uvažavanja  harmoničnog kućnog reda. Kako je, između ostalog, vaš izbor da nekada svoju omiljenu kafu ispijate sami čitajući novine, naravno tu je onda obavezno da je na dohvat ruke i sva aktuelna štampa.

Gradska kafana je zdanje u čijem se eksterijeru i enterijeru mješaju različiti arhitektonski stilovi. Iako Gradska kafana po nazivu asocira na duh i tradiciju svega što je u prošlosti obilježilo grad, ipak su na zidovima  uglavnom fotografije starih muzičkih instrumenata, automobila, bicikla i kišobrana, te redovni posjetitelji Gradske kafane zasigurno znaju  da tu nema mrko-poprijekih pogleda sa  zidova  poznatih i nepoznatih amfasa, pa čak ni njihovih profila. Prostor Gradske kafane je i umjetnicima uvijek izazov i izvor inspiracije za raznovrsne  umjetničke zahvate. Gradska kafana se ustvari otvara sa željom da u ugodnom ambijentu u kome se isprepliće staro sa novim, svaki gost nađe ono što će mu pružiti najveći užitak. Sasvim sigurno, to bi mogao biti i jedan od puteva deprovincijalizacije.

Ne smijemo zaboraviti nešto što je sastavni dio Gradske kafane – prostor zvani “garderoba”. Veterani Gradske kafane, onako ispod oka, sa tajnovitim osmijehom na licu, testirat će Vašu pripadnost i odanost ovom ambijentu onoga trenutka  kada predate svoj zimski kaput-mantil “gardaroberki” ili onako “upakirani “ sjednete za stol možda i Vaše Gradske kafane.

Jedna od rijetkih  spona prošlosti, sadašnjosti i budućnosti je Gradska kafana, ali baš ovdje imate pravo da se opustite sami ili u društvu vama dragih osoba, i ne vodeći računa o broju svojih godina razmišljate isključivo o budućnosti. Gradska kafana je ugodno mjesto za “hajmo na kafu”. Bilo da je to jutarnja uz novine, komunikativna s poslovnim partnerima ili u društvu obitelji, ovdje će se svako ugodno osjećati i u otmjenom ambijentu doživjeti “kafu” na poseban način.

Proudly powered by WordPress