Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Šumska uprava nije razlog zamućivanja izvorišta Krečane

Posljednja sjednica OV Visoko kroz vijećničko pitanje Halima Derviševića, a vezano za zamućivanje vode na izvorištu Krečane, otvorila je interesantno pitanje na koje je putem našeg sajta reagovao gospodin Ragib Vranac, rukovodilac Šumske uprave Visoko. Vijećnik Dervišević je direktno etiketirao Šumsku upravu kao odgovornu za zamućivanje izvorišta za koje Vranac sumnja da je uopće izvorište, te napominje da je to kaptaža postojećeg Badanjskog potoka.

– Moram priznati da sam negativno iznenađen istupom vijećnika Derviševića zbog svega izrečenog, jer u svemu ima dosta krivih navoda i nesitina. Prije svega na pomenutom području nema 3.000 onih koji koriste vodu iz te kaptaže. Cifra je puno manja i kreće se u rasponu od 300-500 žitelja. Ali to nije toliko važno. Puno je važnije da kvalifkacija da samo Šumska uprava zamućuje vodu nije tačna. Jer pomenuto izvorište uopće nije izvorište niti je vrelo, to je dio Badanjskog potoka koji se u jednom dijelu svog toka račva, a nastalu kaptažu mještani koriste kao vodu za domaćinstvo. Prema mojim saznanjima ta voda i nije za piće niti je mještani koriste u te svrhe. Njenu ispravnost bi trebalo kvalitetno provjeriti i uraditi filtražu iste. Šumska uprava svoje radove vrši dva kilometra iznad sporne kaptaže. Ne znam zašto vijećnik Dervišević misli da smo samo mi uzrok zamućenja vode? Vodu zamutiti mogu i drugi faktori: životinje, čobani koji tamo čuvaju ovce, šumokradice… Širi rejon oko kaptaže je nezaštićen, tu je i nekadašnji kamenolom Asfaltgradnje, možda su uzrok zamućenja i eksplozije koje su se tu dešavale koje su i skrenule tok potoka? Međutim, bez obzira mi ćemo otkloniti sve eventualne elemente po kojima smo mi uzrok zamućenja – istakao je Ragib Vranac, rukovodila Šumske uprave Visoko.

Ovim povodom jutros je na lice mjesta izlazila i Kantonalna inspekcija za šumarstvo i vodoprivredu i napravila zapisnik po kojem Šumska uprava Visoko ne smije zamutiti potok. Napravljen je kompromis, a sada ostaje da se vidi da li je zaista samo Šumska uprava bila kriva za stanje izvorišta Krečane ili je razlog nešto sasvim drugo.

Proudly powered by WordPress