Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

I prije 20 godina bili smo izloženi trovanju, zamislite kako je danas!?

Spletom slučajnih okolnosti jučer smo došli u posjed odličnog materijala koji može u budućnosti poslužiti kao osnovica za sve priče o ekologiji u Visokom, te putokaz kako bi ubuduće trebalo raditi na zaštiti životne okoline. Sasvim je jasno i izvjesno kako se danas radi i na koji način privredni subjekti sebi priskrbljuju kojekakve dozvole za rad. Visočani imaju najviše osnova za sumnju o pitanju ekoloških dozvola, kako Preventovih tako i svih drugih koji se kriju iza Preventa, jer je on prvi na meti nezadovoljnih građana zbog nesposobnosti da neutrališe smrad.

Naime, Visoko je još 1991. godine imalo ozbiljnih problema sa zaštitom životne okoline. To dokazuje Izvještaj o uticaju aerozagađenja na zemljište i biljke na području općine Visoko 1991. godine. Izvještaj je sačinio Poljoprivredni  fakultet Sarajevo. To je bilo vrijeme kada se puno ozbiljnije, odgovornije i studioznije pistupalo ekološkoj problematici i nije bilo baš tako jednostavno kovertom pribaviti potrebne dozvole za rad iz Sarajeva, a pri tome zagorčavati život i trovati ljude u Visokom. Laičkim prelistavanjem dva uknjižena istraživanja odmah je uočljivo koliko se ozbiljno radilo u tom vremenu. Recimo, uzimali su se uzorci tla, vode u različitim dijelovima godine, išlo se do takvih detalja da su se pojedinačno ispitivala stabla breze, šljive, bukve, hrasta … Interesantno je da su eksperti čak uzimali i uzorke lišća u različitim dijelovima godine koji su ispitivani!

A danas? Danas to ne postoji. Danas oni koji izdaju dozvole za rad i ne znaju gdje je Visoko dok potpisuju iste. A kada se pobuni lokalna zajednica onda oni napišu: “… taj i taj subjekt radi na svakodnevnom uklanjanju nedostataka u radu…”. Za sve to vrijeme proizvodnja ne smije stati, a to što Visočani udišu, piju, jedu i direktno u organizam unose karcenogene otrove, koga to zanima – kapitalizam je, profit iznad svega.

Dokument, koji je 1992. godine bio pripremljen da se spali u jednoj od kancelarija Općine Visoko i koji je spasio čovjek koji nam ga jučer posudio da pročitamo, danas je u rukama našeg stalnog gosta autora Elvedina Šabanovića koji to zna stručno iščitavati, te očekujte uskoro i jedan dobar tekst ovim povodom sa stručnog aspekta. Na prvi pogled može se vidjeti da je tada vršeno ispitivanje na pet lokacija, i to: Lisovo, Goduša, Bulčići, Franjevački samostan i Ravne. Već tada za lokalitet Ravne uočeno je povećano prisustvo aluminija u vodi, kao i fosfata. Ove dvije stvari u pojašnjenju uzrokuju Alzhajmerovu bolest i prijevremenu senilnost. Stručnjaci su također u bunaru Franjevačkog samostana zabilježili povećano prisustvo fosfata i sulfata.

Istraživanja su vršili i Izvještaj sačinili:

Prof.dr. Esma Velagić – Habul

Prof.dr. Vladimir Lazarov

Mr. Hamid Čustović

Mr. Snježana Strbo

Tehnički saradnici bili su:

Jasmina Šahmanović i Momirka Nikić

Ne treba napominjati da je 20 godina kasnije, kada je cjelokupno područje Visokog zakonski nezaštićeno od agresivnih i nekontrolisanih zagađivača, situacija puno dramatičnija. Međutim, sve dok nemamo jasnu općinsku politiku koja će u interesu svih građana i bez korumpiranih pojedinaca štititi interese Visokog nemamo se čemu boljem nadati, bar do lokalnih izbora.

Proudly powered by WordPress