Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kvalitet medija opada, povjerenje građana raste

Kvalitet medija i profesionalizam iz godine u godinu padaju, ali, apsurdno, povjerenje građana u medije svake godine raste.

Više se ne može tući novinare

Građani BiH su prije par godina, sudeći prema istraživanjima, smatrali da nije loše kada novinara neko pretuče, a danas pak misle da novinare treba bolje zaštititi.

To su glavni zaključci sa današnje pres konferencije koju su povodom Međunarodnog dana slobode medija organizirali Media Centar, BH Novinari i Vijeće za štampu.

„Građani od novinara traže da se više posvete temama poput korupcije, kriminala, zdravstva, obrazovanja, a da manje pažnje poklanjaju senzacionalizmu“, kazala je predsjednica Udruženja BH Novinari Borka Rudić.

Padaju standardi, raste povjerenje

Prema istraživanju koje je proveo Media Centar među medijskim uposlenicima, mediji u BiH sve manje poštuju profesionalne standarde i primjetan je pad većine vrijednosti. S druge strane, politički pritisak na medije stalno raste.

„Najviše je političkog pritiska, ali treba naglasiti i lošu finansijsku situaciju kao jednog od uzročnika pada kvalitete medija“, kazao je Boro Kontić, direktor Media Centra.

Kontić dodaje da rezultate njihovog istraživanja potvrđuje i ranking koji je sačinilo američko udruženje Freedom House, po kojem je Bosna i Hercegovina označena kao zemlja sa djelimično slobodnim medijima, te se nalazi na 96. od 196 mjesta, iza Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Medijski prostor se, opet, iz godine u godinu demokratizira, građani sve više koriste mogućnost žalbe na izvještavanje štampanih medija.

Više međusobne solidarnosti

„Sve su češće žalbe običnih građana, uglavnom na crnu hroniku i tretman maloljetnika. S druge strane, novine sve više objavljuju žalbe i ispravke“, kazala je Ljiljana Zurovac iz Vijeća za štampu.

Tokom protekle godine dana zabilježeno je 50 slučajeva kršenja radnih prava novinara, što se uglavnom odnosi na nezakonite otkaze i nepoštivanje sudskih presuda o povratku na posao, kao što je slučaj sa Duškom Jurišić.

Kontić, Rudićeva i Zurovac pozvali su novinare i urednike na više međusobne solidarnosti, pogotovo u slučajevima nepoštivanja radnih prava novinara.

Na kraju su istakli da, prema istraživanjima, građani ipak najviše vjeruju medijima. Tek poslije dolaze nevladine organizacije, međunarodna zajednica, vjerske zajednice, institucije vlasti, političke partije…

(Radiosarajevo.ba)

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress