Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nova sezona iskopavanja na lokalitetu «Arheološki park: Bosanska piramida Sunca» počinje 4. juna

Završen je rok za prijave volontera koji će i ove godine učestvovati u volonterskoj radnoj akciji “MRAV”. I ove godine veliki broj volontera iz svih dijelova svijeta učestvovat će u radovima na lokalitetu “Arheološkog parka: Bosanska piramida Sunca”. Poznat je i ukupan broj volontera koji će ove godine boraviti u Visokom; u Fondaciju su stigle 474 prijave za volontiranje na bosanskim piramidama. Od toga je 285 muškaraca i 189 žena. Prijave su stigle iz 42 države, sa šest kontinenata i to: BiH, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Makedonije, Kosova, Velike Britanije, Holandije, Irske, Francuske, SAD, Švicarske, Njemačke, Norveške, Kolumbije, Kanade, Australije, Kine, Turske,Italije, Indije, Indonezije, Egipta, Danske, Španije, Brazila, Jordana, Belgije, Saudijske Arabije, Argentine… Među prijavljenima je i više od 25 arheologa, antropologa, historičara i geologa. Najstariji volonter Smail Sikirić ima 71 godinu, a najmlađi Nimai Kotnik samo deset godina.

Što se tiče finansiranja, prema riječima Semira Osmanagića, ove godine od ZDK kantona neće biti uplaćena niti jedna marka, dok su prošle godine iz istog kantona dobili 8.000 KM, a godinu ranije 10.000 KM. Najviše pomaže Općina Visoko koja će ove godine za istraživanja uplatiti oko 80.000 KM.

Ove godine radovi će se odvijati u podnožju piramida Sunca i Mjeseca, te na podzemnom labirintu tunela Ravne, gdje radovi nisu ni prestajali. Ono što je zanimljivo za ovogodišnje radove jeste i jedan medicinski studij na uzorku od 100 volontera koji će otkriti da li postoje zdravstvene beneficije boravka u podzemnim tunelima.

Proudly powered by WordPress