Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

(FOTO) Najviše pomažu pojedinci, građani Visokog

Novi Izvršni odbor HO Merhameta Visoko čine: Nusret Suša, Zijad Koljenović, Malik Čabaravdić, dr. Senad Karavdić, ef. Haris Herceglija i predsjednik Senad Goralija – potvrđeno je na sinoć održanoj Izvještajno-izbornoj Skupštini HO Merhamet MDD Visoko. Podnesen je izvještaj  o radu ove humanitarne organizacije u periodu od 2007- 2011.g.

Kako je naglašeno, Mehamet je u Visokom ponovno zaživio 2007.g. na inicijativu jednog broja građana, kako bi se osobama koje su u socijalnoj potrebi i učenicima kojima je potebno stipendiranje, zaista pomoglo. Među prvim  pokretačima i aktivnim sudionicima rada Merhameta bili su dr. Senad Karavdić (predsjednik Skupštine) i  predsjednik Merhameta OO Visoko Zahid Hadžić. Zaključkom načelnika općine Muniba Alibegovića, Merhamet je dobio i prostor za korištenje na četiri godine.

– Jedna od osnovnih stavki u Planu rada bila je uspostava baze podataka porodica u socijalnoj potrebi, odnosno snimanje stanja na općini Visoko o porodicama u potrebi. U tom pravcu upućen je dopis MIZ Visoko, MIZ Gračanica, Savjetima MZ (25 mjesnih zajednica), Centru za soc. rad, raznim udruženjima, te animiranjem volontera na širem području općine Visoko, a sve u cilju dobijanja informacija o spomenutoj kategoriji stanovništva. Povratne informacije, kao i pozivi putem medija za evidenciju, rezultirali su time da danas imamo evidentiranih oko 300 (tristotine) porodica i pojedinaca u socijalnoj potrebi, ali nažalost taj broj se svakodnevno povećava shodno općem stanju u društvu. Za dvije učenice i jednog studenta obezbijeđene jednogodišnje stipendije koje su redovno isplaćivane. – istakao je u izvještaju sekretar Merhameta Visoko Senad Goralija.

Nažalost sve je veći broj osoba koji se oslanjaju na pomoć Merhameta, a najveći doprinos u doniranju hrane, garderobe, obuće, namještaja, bijele tehnike i sl., daju  pojedinci, građani Visokog.

{joomplucat:101 limit=5}

Proudly powered by WordPress