Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visoko je uvijek bio sportski grad !

Svake godine krajem mjeseca maja, tačnije zadnje srijede u maju, već 19 godina svugdje u svijetu obilježava se Svjetski dan sporta. Tom velikom manifestacijom sporta i sportske rekreacije građani diljem svijeta iskazuju svoj pozitivni stav prema zdravom, aktivnom i veoma kreativnom načinu života. Mnogi gradovi redovno sudjeluju u obilježavanju Svjetskog dana sporta, i stanovništvo svih dobnih uzrasta pozivaju se da na  Svjetski dan sporta, te dobrovoljno sudjeluju u nekoj tjelesnoj aktivnosti, vježbanju, igranju, sportskom takmičenju, sportskom treningu ili nastavi tjelesnog odgoja, s minimalnim trajanjem od 15 minuta (hodaju, trče, plivaju, rolaju se, voze bicikl, igraju badminton, ulični rukomet, košarku, odbojku na pjesku…).

Cilj obilježavanja Svjetskog dana sporta je da se tim aktivnostima obuhvati što veći broj stanovništva radi poboljšanja njihove kontrole nad vlastitim zdravljem.

Na nivou općine ova manifestacija se odvija obavezno pod pokroviteljstvom Općinskog sportskog saveza, koji je i osnovni  nosilac programa.

Učesnici programa su djeca predškolskog uzrasta, učenici osnovnih i srednjih škola, članovi sportskih klubova, društva za sportsku rekreaciju, boračkih udruženja, preduzeća  itd.

To je dan kad mnogobrojni građani svojim aktivnim sudjelovanjem manifestiraju svoju svijest o sportu i sportskoj rekreaciji, kao jednoj od potreba savremene civilizacije  i oblika zdravijeg i humanijeg života.

Ovu veliku manifestaciju sporta i sportske rekreacije inicirala je članica Međunarodnog olimpijskog komiteta TAFISA (međunarodna asocijacija udruženja “Sport za sve”). Te zadnje srijede u maju mjesecu akcija se odvija od 8 do 20 sati.

Gradovi se mogu međusobno takmičiti, u domaćoj ili međunarodnoj konkurenciji, a gradove partnere u međunarodnoj konkurenciji određuje TAFISA prema broju stanovnika. Osigurane su prigodne nagrade, a sudjelovanje je besplatno.

Opća pravila

  1. Svako može učestvovati – svi građani iz svojih gradova, ali i oni koji samo rade ili trenutno borave u njima – turisti, studenti itd.
  2. Učestvovanje podrazumjeva uključenje u bilo koji sport, igru i fizičku aktivnost koja podstiče srce da radi bržim tempom konstantno 15 minuta.
  3. Učešće i registracija je moguća samo u srijedu, 07 – 21 sat, posle čega se sumiraju rezultati i odmah dostavljaju Asocijaciji Sport za sve .
  4. Učesnici se prijavljuju samo jednom bez obzira na broj učešća u programima.
  5. U okviru gradova učestvovanje je moguće svuda – kod kuće, na poslu, u školi, vrtiću itd.
  6. Pojedinci ili grupe prijavljuju učešće Općinskom sportskom savezu svoje općine-grada telefonom ili predavanjem prijavnog lista.
  7. U 21 sat ukupan broj učesnika se upoređuje s brojem građana općine-grada i utvrđuje procenat učešća. Konačni procenat učesnika iz jedne općine-grada se upoređuje s procentom učesnika iz zvanično suparničke općine-grada.
    8. Općina-grad sa većim procentom pobeđuje. Pobjednik je ovlašćen da istakne svoju zastavu u suparničkoj zgradi opštine-grada u trajanju od nedelju dana.

Možda neke sljedeće zadnje srijede u mjesecu maju Općinski sportski savez u Visokom organizuje ovakvu manifestaciju, jer Visoko je uvijek bio sportski grad.

Proudly powered by WordPress