Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Umalo da bude prekinuta prije nego je i počela

Teško je biti Dalibor Tomičić u ulozi predsjedavajućeg OV Visoko. Teško se nositi sa svom tom gomilom nevaspitanja, nedostatka lijepog ponašanja, nedostataka poznavanja funkcije Oćinskog vijećnika i kućnog odgoja. Sasvim je jasno i vidljivo da vijećnike (dio njih) više uopće ne zanima Dnevni red sjednice, kao ni Poslovnik o radu. Govornica se već uveliko koristi za samohvalu i besplatni politički marketing. U tom tonu i svjetlu danas je započeta 30. sjednica OV Visoko. Očita je bila namjera da se opozicione stranke poigraju s današnjom sjednicom i istu pokušaju prekinuti. Ona i jeste prekinuta, ali na 5 minuta pauze na zahtjev predsjednika kluba poslanika SDA Mehemeda Zukića, nakon čega je nastavljena. Nakon pauze opet isto; lični, privatni interesi iznad interesa građana, prijedlozi, inicijative, diskusije, rasprave, sve u svrhu ličnog marketinga i obračuna po privatnim osnovama. Svi koji izlaze za govornicu odjednom se pozivaju na raznorazne zakone i tumače ih kako njima odgovara. Sve to naravno snima lokalna TV Visoko i emitujući integralno sjednice vijeća, vjerovatno protiv svoje uređivačke volje, pravi politički marketing i onima kojima ne bi željeli.

Ono što je bilo indikativno, a možda interesantno za napisati kao dio ovog nepotrebnog izvještaja, jeste to da se sad golim okom vidi i zna ko se kome dopada. Pa je očita zaljubljenost SBiH, BPS-a i A-SDA s jedne strane, te SDA i SDP-a s druge strane, uz dva ili tri pojedinačna izuzetka.

Istini za volju, ima i dobrih konstruktivnih prijedloga i diskusija, ali se utope u infantilnosti onih čiji je nivo pameti puno manji od nivoa sujete i samodopadnosti. Sjednicu smo napustili onog trenutka kada se priča o psima lutalicama i divljim svinjama razvila do nivoa doktorske disertacije, i trenutka kada je neko iz mase upitao kako da razlikujemo dresirane od pasa lutalica. Samopoštovanje i neuslovljenost budžetom kao izvorom finansiranja ukazali su nam da u Visokom ima puno pametnijih i bitnijih stvari od diskusija predstavnika mjesnih zajednica i političkog marketinga onih vijećnika koji se već spremaju za lokalne izbore, te drže bezvezne govore koristeći govornicu u OV Visoko i medijski prostor televizije koja se finansira iz budžeta.

Sačekat će ovo političko Visoko još dugo da se u Vijeću počne diskutovati o pravim stvarima koje će nam učiniti život boljim.

Proudly powered by WordPress