Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Premijer poništio konkurs

Vlada Ze-do kantona zatražila je od Agencije za državnu službu da poništi dio konkursa za izbor državnih službenika, koji se odnosio na izbor šefa Kabineta premijera u okviru Ureda premijera i stručne službe Vlade.  Dio konkursa je poništen, a građani su nam se javili s upitom ko je “kriv” za utrošena budžetska sredstva za raspisivanje, provođenje, te poništenje konkursa, nakon što se premijeru nije svidio izbor nadležne državne službe po zakonom predviđenoj proceduri.
– Savršeno je jasno da je razlog poništenja što premijerov pulen Dženan Begović, koji nije uspio položiti test općeg znanja, pa ni teorijski nije uspjela “štela” za radno mjesto koje on već uveliko obavlja bez konkursa, a nakon nezakonite smjene, stoji u pismu.

Nakon posljednjih izbora i imenovanja Fikreta Plevljaka za premijera, kabinet prvog čovjeka Kantona preko noći su napustili sekretar Vlade Mirsad Kadić i šef Kabineta Zahida Šišić, a na njihovim mjestima našli su se Berjana Ačkar i Dženan Begović. Naravno, sve je bilo potrebno “potvrditi konkursom”, ali kad je Begović u pitanju, nije uspjelo iz prvog pokušaja.

– Nemam komentar. Zaista ne želim komentirati ništa u vezi toga, bio je decidan premijer Plevljak na naš upit da prokomentira navode ili barem objasni razloge poništenja konkursa. Ipak, nije opovrgnuo da je Begovića po dolasku predstavio medijima kao “svog savjetnika”, koji je u međuvremenu vodio press konferencije, pozivao medije, slao saopćenja, što je dobrim dijelom bio i posao portparola, kojeg ZDK ionako već ima. Za sada je, dok ne položi testove,  Begović “šef ureda po ovlaštenju”.  

– Toliko o uštedama i državi za čovjeka. Dio stare vlasti sačuvao je pozicije, a nova je dovela nove ljude. Građani ZDK imaju samo više administracije koja se bavi svojim konkursima, navode potpisani “Razočarani”.

(www.zenicablog.com)

Proudly powered by WordPress