Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Polusatni štrajk upozorenja u Preventu

Večeras u 19.00 sati u Prevent Leatheru održan je polusatni štrajk upozorenja radnika zaposlenih u “Krojnici kože” koja upošljava cca.200 radnika. Razlog ovog polusatnog štrajka upozorenja jeste konstantno dvanaestsatno vrijeme bez slobodnih dana. Kako saznajemo uposlenici ovog dijela Prevent Leathera rade od 02.maja do 31 juna po 12 sati bez ijednog slobodnog dana. Nakon toga su narednih 10 dana radili normalno radno vrijeme po 8 sati kako je zakonom i propisano sa jednom slobodnom nedjeljom da bi nakon toga ponovo nastavili raditi po 12 sati. Radnici prve smjene koja je radila do 19.00 sati zajedno sa radnicima koji su došli u drugu smjenu su obustavili rad bez obzira na pokušaj direktora Jasmina Spahića da ih nagovori u suprotno. Nakon toga ispred krojačnice se pojavio i Dennis Hanuschik, direktor divizije za materijale Prevent grupacije u društvu sa novom šeficom “Krojačnice” Inelom Ugljinaj koja je u svojstvu prevodioca prevodeći riječi Dennisa Hanuschika radnicima pojasnila da su oni krivci za rad od 12 sati jer među njima ima dosta neradnika koji otežavaju i usporavaju proizvodnju, bez obzira na veći broj radnika koji zbog toga ispaštaju.

Radnici opet tvrde da je razlog usporene proizvodnje loš kvalitet kože i smatraju da, kada je koža dobrog kvaliteta i proizvodnja ide puno brže. Osim teških uvjeta za rad zbog dužine radnog vremena i nesnosnih vrućina u postrojenjima, radnici poslodavcu zamjeraju i na načinu obračuna plata, jer smatraju da nisu dovoljno plaćeni za prekovremeni rad, jer kako kažu kada imaju veći broj sati poslodavac im samo smanji koeficijent (bod) tako da su opet na istom, bez obzira na prekovremeni rad i rad vikendom. Kako saznajemo čovjek koji radi mjesec dana po 12 sati bez ijednog slobodnog dana u prosjeku može zaraditi cca.900KM.

Razgovori između nezadovoljnih radnika i poslodavca završeni su na način da je direktor divizije za materijale obećao da će radno vrijeme od sutra biti po 8 sati i u tri smjene, suprotno dosadašnjem po 12 sati u dvije smjene.

Prevent kao velika korporacija i vodeći dobavljač auto presvlaka koja posluje u 20 zemalja na 35 lokacija i zapošljava 12.000 ljudi, od toga 4.100 u BiH trebao bi poznavati Zakone zemalja u kojima posluje pa tako i Zakon o radu Federacije BiH po čijem Članu 29. Puno radno vrijeme zaposlenika traje najduže 40 sati sedmično.

Odnosno Član  34. po kojem Rad u vremenu izmedu 22 sata uvečer i 6 sati ujutro idućeg dana, a u poljoprivredi izmedu 22 sata i 5 sati ujutro, smatra se noćnim radom, ako za određeni slučaj zakonom, propisom kantona ili kolektivnim ugovorom nije drugačije određeno. Ako je rad organiziran u smjenama, osigurava se izmjena smjena, tako da zaposlenik radi noću uzastopno najviše jednu sedmicu.

Ili recimo Član 39  istog zakona po kojem Zaposlenik ima pravo na sedmični odmor u trajanju od najmanje 24 sata neprekidno, a ako je neophodno da radi na dan svog sedmičnog odmora, osigurava mu se jedan dan u periodu određenom prema dogovoru poslodavca i zaposlenika.

Proudly powered by WordPress