Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

(FOTO)Za bezbjednost pješaka i vozila, uskoro i ulična rasvjeta

Vrlo  bitan projekat Vlade ZDK u kojoj kanton učestvuje sa 93% svojih sredstava  i u kojem je s escrow računa dato oko 100 000 KM, te iz kapitalnih ulaganja iz 2009.g. negdje oko 220 000 KM je izgradnja zaobilaznice u Šarenim Hanovima pored Visokog. Danas je cesta završena, a  novu dionicu su obišli resorni ministar Raif Serdarević i načelnik općine Visoko Munib Alibegović sa saradnicima. Učešće Općine Visoko u ovom projektu izgradnje zaobilaznice Liješeva iznosi oko 20 000 KM.

“Zadovoljstvo mi je vidjeti ovu trasu koja je vrlo kvalitetno urađena. Izvođač radova je preduzeće Hajs putevi iz Tešnja. Ova će zaobilaznica sigurno podići nivo sigurnosti mještana ovog područja i bezbjednosti saobraćaja u ovom regionu. Ovom zaobilaznicom rasterećena je trasa kroz Moštre ovom širokom zaobilaznicom. Mi ćemo kao reformska Vlada nastojati  da našim građanima podignemo svijest o sigurnosti kretanja cestama“ – istakao je ministar za prostorno uređenje, saobraćaj i komunikacije i zaštitu okoline Raif Seferovićić obilazeći ovu danas završenu dionicu ceste.

Ministar je izrazio žaljenje što su probijeni vremenski rokovi uzrokovani izradom projektne dokumentacije i eksproprijacijom zemljišta za izgradnju ove ceste.

U izgradnji ove značajne putne komunikacije učestvovalo je i preduzeće IGM na čelu s direktorom Mustafom Uzunalićem, koji je za ove potrebe izdvojio 40 000 KM.

„Ovaj zajednički projekat Kantona i Općine Visoko koštao je skoro 700 000 KM. Ovo je ključni infrastrukturni projekat u ovom mandatnom periodu. Izgradnjom ove dionice rješavaju se saobraćajni problemi naselja Šareni Hanovi. Sav teški saobraćaj će se moći regulisati preko ove saobraćajnice, tako da ćemo značajno povećati bezbjednost pješaka i učenika na ovoj dionici.“ – izdvojio je načelnik općine Visoko Munib Alibegović naglašavajući da su sredstva za planiranu rasvjetu već izdvojena.

Ova dionica praktično ulazi i u zaobilaznicu prema Brezoviku i osim što uvezuje Liješevu, Orašac, Kološiće, Radovlju, ona će biti praktično dio trase koja ide preko Brezovika prema Fojnici i nekli izlaz iz Fojnice prema koridoru 5C.

{joomplucat:136 limit=12|columns=4}

Proudly powered by WordPress