Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

(FOTO) Uskoro adrenalinska staza koja će povezivati Prijeko i Zbilje

Adrenalinska staza  kojom će se obnoviti stari put (tzv. Prljuga) koji je povezivao naselje Prijeko sa naseljem Zbilje desnom obalom rijeke Fojnice, uskoro će postati stvarnost. Stari put koji pamte stariji stanovnici, skraćivao je put ovom dionicom, a  planirana je  izazovna staza koja će biti prostor za više ekstremnih sportova.

„Ovaj prostor forsiramo iz više razloga. Prvo spajamo sadržaje koji su vezani za piramide i rijeku Fojnicu i ono što je nama najvažnije jesu novi sadržaji . Ovdje na 500 metara od grada bit će moguće isprobati alpske discipline na više načina, od penjanja uz konopac, penjanja uz klinove i lance pa do pravljenja platformi koje mogu biti mjesto za polijetanje paraglajdera“ – pojasnio je danas novinarima Salih Džafić predsjednik MZ Zbilje koji pun entzuzijazma priča o mogućnostima iskorištavanja ovog jedinstvenog poduhvata na našim prostorima.

Nagib odskoro 90 stepeni nudi mogućnost novih izazova za goste, turiste, ali i stanovnike Visokog koji će ovdje moći doživjeti nova uzbudljiva iskustva. Brojna mjesta su prirodno oblikovana kao vidikovci s kojih se pruža pogled na dolinu u kojoj je smješteno Visoko, prateći korito rijeke Fojnice. Visina od 250 metara iznad korita rijeke predstavlja izvrsnu poziciju za osmatranje i letove paraglajderom.

„Želimo osobama koje se bave rekreativnim pješačenjem, da ugodno provedu par sati uživajući u pogledu i dionici ove staze. Mi moramo ulagati i proširivati našu turističku ponudu jer je to budućnost“ – istakao je optimistično Džafić.

Punu podršku ideji daju i u susjednoj MZ Centar čiji predsjenik Suad Efendira izjavljuje kako će radovi na raskrčivanju  zarasle staze u dužini od oko 700 metara početi već narednog vikenda.

Njihovoj akciji u kojoj će učestvovati i dio mještana MZ Zbilje, odazvalo se nekoliko desetina članova romskog Udruženja „Sunce života“ na čelu sa njihovim predsjednikom Mujom Musićem. Podršku volonterima koji ć čistiti i raditi na prvoj fazi adrenalinske staze između Prijekog i Zbilja obezbijedit će Prevent, KOVO Commerce, Slobodna zona i JKP Gradska groblja Visoko.

{joomplucat:142 limit=12|columns=4}

Proudly powered by WordPress