Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Rješavanje problema Roma: stambeno zbrinjavanje, zdravstvena zaštita, obrazovanje i zapošljavanje

Predstavnici romskih udruženja s područja Zavidovića, Kaknja i Visokog razgovarali su danas u Visokom s predstavnicima nadležnih institucija o efikasnijoj implementaciji akcionih planova vezanih za probleme koje imaju pripadnici romske populacije. Sastanku u Hotelu Visoko su pored predstavnika romskih udruženja prisustvovali Adnan Delić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje F BiH, općinski vijećnici Faruk Salčinović i Halim Dervišević, Tarik Ahić iz Biroa za zapošljavanje Visoko, te predstavnici MZ Gornje Rosulje i Zbilje Šukrija Alajbegović i Salih Džafić.

„Najveći problemi s kojima se susreću Romi jesu problemi stambenog zbrinjavanja, zdravstvene zaštite, obrazovanja i zapošljavanja. Konkretno kod stambenog zbrinjavanja nisu određeni rokovi za završetak radova niti postoji monitoring. Obezbjeđivanje udžbenika nema dobru dinamiku, a mi predlažemo bolju dinamiku kako bi se na vrijeme dostavljali udžbenici. Što se tiče zapošljavanja, njime smo najviše zadovoljni s tim što bi se trebali uključiti i predstavnici lokalne vlasti. Imunizacija se dobro obavlja i time smo zadovoljni.“ – izjavio je Mujo Fafulić, voditelj Centra za podršku i informisanje romskih nevladinih organizacija u FBiH i voditelj programa kojim se kakanjsko romsko udruženje implementira sa Organizacijom “Naše Sunce” iz Visokog i Organizacijom “Romi bez granica” Zavidovići.

„Već treću godinu Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice izdvaja po 3 miliona KM, a do sada Općina Visoko nije aplicirala za sredstva za zbrinjavanje pripadnika Roma koji nemaju riješen stambeni problem. U toku je treći javni poziv, i ja se nadam da će nadležni iz Općine Visoko odgovoriti na njega“ – izjavio je Fafulić.

{joomplucat:169 limit=6|columns=3}

Proudly powered by WordPress