Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

(FOTO) U oviru “BH Filma” prikazan film “Liga izuzetnih džentlmena” Visočanina Tarika Hodžića

Dokumentarni film “Liga izuzetnih džentlmena” Visočanina Tarika Hodžića, apsolventa na Akademiji scenskih umjetnosti (ASU) u Sarajevu – odsjek režija, prikazan je na ovogodišnjem SFF-u u okviru programa “BH Film”, a projekcija je upriličena u Cinema City-iju u srijedu u 11.00 sati. Malo nas je zatekla informacija na blagajni Cinema City-ija kada smo stigli o tome da nema više karata za projekciju. Međutim, na svu sreću ipak smo uspjeli prisustvovati projekciji kao i veliki broj Visočana, počevši od samih aktera filma preko prijatelja do znatiželjnika i ljubitelja filmske umjetnosti. Među prisutnima su bili  Vesna i Senko Salihbegović, Naim Kavazić, Bensaid Beganović, Adi Ahić, Lejla Džambazov, Slaven Ištuk, Dženan Medanović, Mervan Handžić, Kenan Pašić, Damir Husremović, Velibor Kuvač, Mensur Čuprija, Aleksandar Seksan, a prisutna je bila i majka režisera Tarika Hodžića … Prije prikazivanja “Lige izuzetnih džentlmena” prisutni su mogli pogledati još tri interesantna kratka filma sarajevskih studenata režije.

Sinopsis filma

S napretkom kompjuterske tehnologije u posljednjih deset godina, postepeno nastaje nova grupacija ljudi koje povezuje strast za igranjem video igrica. To s jedne strane predstavlja bijeg od stvarnosti, ali u ovom slučaju, umjesto negativnog predznaka sa sobom nosi jednu novu nadu.

Liga izuzetnih džentlemena, naziv je guilda koji već nekoliko godina postoji u virtuelnim prostranstvima igre World of Warcraft. Međutim ono što ovaj guild izdvaja od ostalih je što su njegovi članovi isključivo iz republika bivše Jugoslavije. Svi članovi su svjedoci neposredne burne historije naroda s ovih prostora, ali svi zajedno, odlučni su s željom da prevaziđu sve podjele koje su neumitno nastale kao posljedica ratova na ovim prostorima. Realnu, tmurnu svakodnevnicu zamijenili su puno ljepšim „izmišljenim“ svijetom Wow-a i tu se ponovo ujedinili. Različiti narodi, različitih konfesija, u ovom filmu dokazat će da bez najmanjeg mogućeg problema mogu živjeti pod istom zastavom. Jedna ideja, jedna zastava, narodi Balkana, ponovo zajedno…

 

{joomplucat:179 limit=8|columns=4}

Proudly powered by WordPress