Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

„Odrekao sam se mnogo novaca zbog vijećničke pozicije“

{jcomments off}Pitanjima, inicijativama i kritikama upućenim predstavnicima izvršne vlasti i načelniku općine Visoko, vijećnik ASDA  Jasmin Dlakić, uzburkava  visočku  javnost u posljednja četiri mjeseca otkako je došao na poziciju vijećnika. Tako je bilo i na posljednjoj sjednici gdje se u nekoliko navrata direktno verbalno sukobio u mišljenjima s načelnikom Munibom Alibegovićem i sekretarom OV Zekijom Omerbegović. S Jasminom Dlakićem razgovarali smo o njegovim stavovima o određenim odlukama i zaključcima OV, ali i motivima zbog kojih je aktivno ušao na političku scenu Visokog.

 

Kako komentarišete odgovore  iz Agencije za državnu službu na Vaše pitanje o nezakonitim imenovanjima u Općini Visoko?

„Ja sam izrazio sumnju obzirom na posljednja dešavanja  u Općini Visoko i svemu što se dešava. Načelnik je suprotno zakonskim odredbama i van svojih ovlaštenja  vršio određene smjene, odnosno donosio rješenja i akte koji nisu iz njegove nadležnosti. U odgovoru iz ADS uočeno je da je općinski načelnik Munib Alibegović nezakonito smijenio svog pomočnika za Urbanizam i prostorno uređenje, kao i još šest osoba koje je imenovao na druga radna mjesta. Načelnik je postupio suprotno članu 34. Zakona o imenovanju državnih službenika. Agencija je ovim povodom uputila jedan akt da preispita svoja rješenja i da se to sve vrati u zakonski okvir, na šta načelnik nije reagovao pa  je ADS uputila  dopis Federalnoj upravnoj inspekciji s obrazloženjem o ovim nezakonitim radnjama. Ja sam, kao vijećnik koji je položio zakletvu u ovom zakonodavnom tijelu i pozivajući se na Poslovnik o radu, stava da Općinsko vijeće stane u zaštitu zakonitosti i zaštitu interesa općine Visoko i njenih građana. Međutim, smatram da sekretar Općinskog vijeća Zekija Omerbegović nije u funkciji za koju je imenovana, već štiti interese Općinskog načelnika personalno. Ona  je time prekršila član 25. Poslovnika, jer nije tumačila odredbe Poslovnika onako kako su one navedene nego je na jedan vješt, a nezakonit način, uspjela  napraviti situaciju da se o tome ne raspravlja. Svesrdnu pomoć su joj pružili vijećnici SDA i SDP-a, izuzimajući nekoliko vijećnika“ – smatra Dlakić.

Tokom sjednice OV načelnik općine Munib Alibegović i vijećnik Jasmin Dlakić ušli su u nekoliko verbalnih sukoba, spočitavajući jedan drugome kako „krši poslovnik o radu OV“.  Kritikama na račun načelnika pridružilo se još nekoliko vijećnika među kojima je bila i vijećnica SDA Dinka Omanović, kojoj je načelnik Alibegović  s govornice poručio kako ona više neće „replicirati“ na njegovo izlaganje ističući kako je on njen poslodavac i kako nije dobro kako se ona ponaša. Takvo ponašanje načelnika Dlakić smatra bahatim i nekorektnim.

Njegova prijetnja vijećnici Omanović kako ona ne može obavljati funkciju vijećnice, već treba raditi prema uputama općinskog načelnika primjer je njegove arogantnosti. Ja očekujem od nadležnih institucija, jer je sve snimljeno kamerama, da reaguju na ovakvo ponašanje načelnika Alibegovića. Dinka Omanović je jedna od najaktivnijih vijećnica u ovom tijelu i pokušava na korektan i zakonit način usmjeriti rad i zakonodavne i izvršne vlasti. Smatram da načelnik ometa rad OV i svojim odnosom utječe na sami tok sjednice i ishoda odluka. Tu mislim na izražen utjecaj na sekretara OV i predsjedavajućeg OV Dalibora Tomičića kojeg smatram nespremnim za funkciju koja mu je dodjeljena. On je pod velikim pritiskom sekretara OV, vijećnika SDA i svoje političke opcije. Načelnikovo ponašanje toleriše i predsjednik OO SDP-a Visoko, Faruk Salčinović kojeg je Načelnik smjestio na poziciju direktora KSC Mladost „ – smatra Dlakić.

Dlakić tvrdi i da za ljetno održavanje puteva nije raspisan tender, iako je u jednom od odgovora istaknuto kako je ugovor s određenom firmom već potpisan. On tvrdi da i u ovom slučaju ima nezakonitih radnji i traži odgovor od nadležne službe. On se interesovao zašto su neke ulice i ceste izostavljene iz zimskog održavanja i kao ilustraciju naveo kilometar strmog puta u naselju Huskići u Buzić Mahali, koji nije obuhvaćen zimskim održavanjem i niz drugih naselja na području općine Visoko.

„ Sve ono što sam i što ću predložiti ima javni i društveni interes, bez obzira na to što načelnik gaji animozitet prema meni. Moj cilj je zakonitost i pravednost te razvoj i unapređenje općine Visoko. Ja ovdje zaista nemam nikakav lični interes, iako sam vlasnik firme koja je do sada radila nekoliko puta na održavanju. Moja firma ne može učestvovati na tenderu jer bi u tom slučaju ja bio u skukobu interesa. Istina je da sam se odrekao mnogo novaca od  učešća u javnim tenderima da bi bio općinski vijećnik. Cilj mi je da zajedno pravimo atmosferu za rad i razvoj privrede.“

Bespravna gradnja u Šarenim Hanovima i postupanje po regulacionom planu ovog područja, višemjesečna su tema OV,  ali do sada nije bilo konkretnih pomaka. Tim pitanjem se bavio i vijećnik Dlakić u inicijativi za rješavanje problema ovog područja: od točenja alkohola u neposrednoj blizini osnovne škole, nelegalno izgrađenih objekata, uzurpirane javne površine i pločnika te saobraćaja.

„ Šareni Hanovi su sekundarni centar gradskog jezgra Visokog. Mi smo već imali odluke mjesne zajednice, Školskog odbora i Vijeća roditelja , ali i općinskog načelnika da se ukloni stara školska kuhinja, koji je opet zabranio općinski načelnik. Mi smo taoci jednog čovjeka koji ima svoje sujete i komplekse, ali ja kao općinski vijećnik to neću dozvoliti. Moraju se stvoriti uslovi za normalan rad škole i prilaz učenika ovoj obrazovnoj instituciji. Ja sam za legalizaciju, ali u skladu sa zakonskim propisima. Za osam godina mandata aktuelnog ančelnika nijedna cigla u Šarenim Hanovima nije pomaknuta u skladu sa regulacionim planom ovog područja. Ne trebaju nam takvi ljudi, da na nama uzimaju političke poene“.

Informacija o stanju privrede  izazvala je kvalitetnu raspravu na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća, a  više pitanja koja su postavljena odnosila su se na (ne)saradnju izvršne vlasti sa visočkim privrednicima.

„Neki podaci koji se uzimaju su stari i neprovjereni. Podatak koji je iznesen – da je danas bolja zaposlenost u odnosu na 1991.g. – je zavaravanje javnosti i na ovo niko iz izvršne vlasti nije reagovao. Izdate tri građevinske dozvole u Industrijskoj zoni Ozrakovići ne trebaju biti senazcionalna vijest – to je poražavajući podatak. Bolje bi bilo da imamo informaciju o završenom vodosnabdjevanju ovog područja, završenu infrastrukturu, rasvjetu. E, to bi onda bila perspektiva. Smeta mi i odnos izvršne vlasti prema domaćim privrednicima koji se i više od 10, 15 godina bave svojim djelatnostima. Čini mi se da se više pažnje pridaje novim investitorima. Konkretan primjer je asfaltiranje dijela puta u Ind. zoni Ozrakovići – do austrijske firme. U ovom su slučaju zanemareni domaći privrednici koji egzistiraju na ovom području i njihove potrebe.“

Pohvalan zaključak iz ove diskusije jeste formiranje Privrednog savjeta Općine Visoko u roku od naredna tri mjeseca.

„U najboljoj sam namjeri predložio okupljanje privrednika u Privredni savjet i kojeg bi na prvom sastanku s načelnikom i predstavnicima izvršne vlasti trebali činiti privrednici koji imaju 20 i više zaposlenih radnika. Tu sam mislio na firme koje imaju značajan utjecaj po broju zaposlenih i koje su već prepoznate u javnosti.  Moj prijedlog nije prihvatio predsjedavajući OV Dalibor Tomičić, pa se o njemu vijećnici nisu ni izjašnjavali. Inače, Zakon o sukobu interesa koji imamo na snazi, po mom mišljenju direktno krši ljudska prava, čime se privredniku onemogućava da direktno učestvuje u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, čime bi mogao znatno doprinijeti razvoju općina.“ – ističe Jasmin Dlakić.

Na kraju razgovora Dlakić je kratko prokomentarisao i Informaciju o stanju turizma, gdje je istakao da dio vijećnika nije prihvatio stav nadležne komisije kako je ova informacija nepotpuna – pa se vodila rasprava i na kraju informacija nije prihvaćena.

„ I ovaj primjer pokazuje neozbiljnost u radu pojedinih vijećnika, koji ovdje sjede i ne uključuju se aktivno u rad OV. Informacija je bila jako štura, govorilo se samo o istraživanju piramida, a o turizmu nije bilo više od tri rečenice. Mišljenja sam da Visoko ima šta ponuditi u smislu turizma i saradnje sa Zavičajnim muzejom i drugim institucijama. Naravno, sporan je i izvještaj o utrošenim sredstvima iz općinskog budžeta i smatram da je odbijanje ovakve informacije od strane OV bilo očekivano i korektno“ – istakao je na kraju razgovora Jasmin Dlakić.

Proudly powered by WordPress