Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Roman “Melek Rabija” Safete Osmičić promoviran u Visokom

„Melek Rabija“, roman autorice Safete Osmičić, promoviran je prošlog četvrtka u maloj sali zgrade Općine Visoko. Ovo je autoricin prvi roman, a do sada je objavila dvije zbirke poezije za djecu i nekoliko priča. Safeta Osmičić već dugo živi u Holandiji i njena su djela među najprodavanijima u dijaspori.  Roman “Melek Rabija” izdavača Šahinpašić doživjet će i drugi dio – objavila je autorica na promociji u Visokom – jer drugi dio traže moji vjerni čitatelji – pojasnila je Osmičić. Moderator na promociji u Visokom bio je  Enes Topalović, a prisutna su bila i brojna druga imena bh. književnika, među kojima i Mensur Ćatić, najpoznatiji visočki pjesnik.

Promotorica izložbe bila je mr. književno–historijskih nauka Amila Tekešinović.

”S obzirom da je u pitanju njen prvi roman, Safeta Osmičić se hrabro uhvatila u koštac sa nekoliko vječnih, iskonskih tema koje je prilično vješto ispreplela u ovoj knjizi i kojima je pristupila na relativno nov način uspijevši tako izbjeći svojevrsnu zamku ponavljanja s obzirom na  činjenicu da su upravo ovakve teme do sada nebrojeno puta prerađene kako u književnosti tako i u drugim oblastima. Dakle, teme poput vječne borbe dobra i zla, potom teme ispaštanja grijeha, te položaja žene na Balkanu, ali i historijske refreničnosti na našim prostorima kao nezaobilaznog dijela kolektivnog sjećanja, čine temeljnu podlogu za razvoj radnje romana i djelovanja njegovih likova posebno glavnog lika Rabije koji predstavlja neku vrstu balansa među svim ovim nabrojanim temama” – istakla je Tekešinović između ostalog.

Roman je priča o ženi iz Plava, koja se, zbog očevog obećanja datog starom poznaniku, udaje na Kosovo, ostavljajući svoju veliku ljubav. S mužem alkoholičarem, kojeg nije poznavala, Rabija proživljava život pun nepredvidivih i teških životnih situacija, ali i pored toga ostaje smjerna, bogobojazna i strpljiva. Tako postaje simbol trpljenja i strpljenja, i do kraja priče ostaje dosljedna nazivu “melek”.

Proudly powered by WordPress