Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Načelnik sa saradnicima i građanima obišao stari grad Visoki i tunel na Ravnama

Višednevno obilježavanje Dana općine Visoko, 29.augusta danas je simbolično počelo obilaskom zidina Staroga grada Visoki na brdu Visočica iznad Vioskog. Za brojne predstavnike općinske vlasti u Visokom, predstavnike nevladinog sektora, nekolicinu građana i medije, kratki čas historije održao je Robert Stargar, dipl. ing arhitekture.

Obračajući se prisutnima načelnik općine Visoko Munib Alibegović izrazio je radost napredovanjem radova na konzervaciji ovog značajnog lokaliteta, te je pozdravio sve ranije napore institucija i pojedinaca koji su radili i danas rade na afirmaciji Staroga grada Visoki i svih ostalih srednjovjekovnih spomenika. Posebno je istaknuo prof. dr. Ibrahiam Krzovića i prof. Senada Hodovića koji daju značajan doprinos u očuvanju i razumijevanju kulturno-historijskog naslijeđa.

„Ovdje je počelo stvaranje Bosne, njena državnost … Stari grad nije bio samo vojna utvrda, već su ovdje boravili tadašnji bosanski velikani … Ovo je naša baština i mi je trebamo baštiniti i prepustiti generacijama koje dolaze da bi to svjedočilo o našem postojanju na ovim prostorima. Ja očekujem da ćemo mi u narednim godinama uspjeti istražiti ovaj prostor sa svim zidinama“ – istakao je, između ostalog, prof. Stargar.

Načelnik Alibegović sa saradnicima i građanima obišao je i lokalitet tunela na Ravnama, gdje je o aktivnostima i istraživanjima ovog lokaliteta govorio Ahmed Bosnić, predsjednik UO “Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” .

„Ovaj lokalitet među znastvenicima izaziva kontraverze, ali to ne znači da već za nekoliko godina neće biti nulti lokalitet – najznačajniji lokalitet na svijetu“ – naglasio je Bosnić.

U okviru obilježavanja Dana općine večeras će svečano biti otvorena i nova cesta kroz Industrijsku zonu u Ozrakovićima, a sutra će biti položeno cvijeće na spomenicima palim borcima i šehidima, te održana i svečana sjednica OV Visoko.

{joomplucat:226 limit=30|columns=3}

Proudly powered by WordPress